Vučić: “Zašto, Milorade, nisi glasao protiv Zakona o braniteljima?”

Izvor: N1

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je na skupštini SNV-a u Lisinskom.

“Dragi Srbi, koji ste došli na ovaj skup, želim vam reći hvala na tome što čuvate svoja ognjišta, svoje obitelji i svoje srpsko ime i prezime”, rekao je Vučić, kazavši da će dio svoga govora pročitati, a dio će govoriti iz srca.

Ne želim nikoga napadati i govoriti ružne riječi, možda tu ima našeg pretjerivanja, ali vidio sam ljude koji su se sklonili u kut dvorane, da kamera ne može doći do njih. Pitao sam poslije prijatelje o čemu se radi, a nema tu racionalno objašnjenje. A najgore je kad nemate racionalno objašnjenje i nikoga ne možete okriviti, rekao je Vučić.

Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv? Dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao nijednom. Znam da mu je teže nego meni, rekao je Vučić.

Ispričao je anegdotu koju je doživio s Pupovcem. “Rekao je pljunuli su me, zalijepili su mi na leđa BBB i prvi put sam kod njega vidio, možda je teška riječ, vidio sam neku vrstu straha, osjetio sam ne samo nelagodu, nego i nešto više od toga. Naravno da ne mislim okriviti hrvatski narod za to. Takvih budala ima kod nas u Srbiji koliko hoćete, budala svuda ima koliko hoćete, ali sam tada razumio koliko ja sebe moram promijeniti i iz vaših cipela gledati političku situaciju u Hrvatskoj, a ne iz svojih. Danas sam vodio računa o svakoj riječi, jer ću koliko sutra biti u Beogradu, biti u Predsjedništvu Srbije i nitko me neće ugrožavati i nemam nikakav problem nigdje.

Zato je politika kakvu vodim takva da vama pomognemo da vi možete živjeti sa susjedima Hrvatima. Zato hvala svima vama koji ne uvijek u lakim uvjetima uspijevate nam održati lekciju kako se odgovorno i ozbiljno ponašati, kako pristojnim riječima, posvećenim radom gledati da promijenimo budućnost i kako da pokažemo toleranciju, a tolerancija znači da ne čuješ samo sebe, nego da pažljivo saslušaš onog drugog i ne moraš ništa i ni u čemu s njim se složiti, ali daj mu priliku da govori, saslušaj ga i to je minimum onoga što možemo. Obećavam vam da ćemo mi u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske i dati sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo isto gledati da, ne ugrožavajući njihove interese, pomognemo i vama”, rekao je Vučić.

Svi znamo da su odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni raznim problemima i znamo da jedino zajedničkim naporima možemo prevazići te probleme i to će se dogoditi želio to netko u hrvatskoj ili srpskoj politici ili ne. To je od presudnog značaja ne samo naše dvije zemlje, nego i cijele regije. Budućnost je uvijek preča od prošlosti i Hrvatska i Srbija su prešle težak put u protekla tri desetljeća. Kako god i na koji god način da razmišljamo, naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas i danas moramo razmišljati o budućnosti cijele regije, da je transformiramo i da veze među susjedima budu čvršće i da svi zajedno stremimo istom cilju, a to je mir i stabilnost koji moramo očuvati po svaku cijenu.

Dva monologa ne čine dijalog. Trebmo razgovarati da bismo riješili pitanje nestalih, pitanje kulturnih dobara, pitanje granice na Dunavu i pitanje vaših prava, dragi Srbi u Hrvatskoj, kao i Hrvata u Srbiji. Treba svakako kazniti zločine nad civilima. Treba otvoriti spiskove za ratne zločine. Vjerujem u zajedničku budućnost naša dva naroda i tijekom proteklih mjeseci rješavaju se prepreke u rješavanju otvorenih pitanja. Ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i ne postoji važniji, preči i veći interes i zato će Srbija uložiti sve napore da čuva mir s Hrvatskom, ali i da čuvamo identitet vlastitog srpskog naroda, kazao je Vučić.

Nadao sam se da će biti lakše u ova dva dana, ali posjetio sam obitelj Lapčević u Podgorju kod Vrginmosta, 1998. su se vratili u svoju kuću iz Srbije. Ja sam im rekao da je dobro da sam ovdje, onda sam ja meta, pa će po meni tući, ne brinite nitko drugi neće biti meta, pa ću gledati da još češće dolazim ovdje, rekao je Vučić.

Današnji moj posjet i Podgorju i Vrginmostu, kao i vama ovdje u Lisinskom u Zagrebu, želim vam se zahvaliti na trudu i volji i da se pojavite ovdje. Vaš opstanak ovdje znači i naš opstanak i nas uči kako trebamo poštovati svoj identitet. Borit ćemo se mirom, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanju koje imate prema Hrvatskoj, rekao je Vučić.

“Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put”, rekao je Vučić.