Vučić zaprepašten Plenkovićevom izjavom o ratnoj odšteti

Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn rekao je u Beogradu da cijeni prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o šestomjesečnom moratoriju na teme iz prošlosti, kao doprinos odnosima s Hrvatskom.

Regiji nisu potrebni samo političari već i državnici. Treba gledati daleko, ponekad nešto prešutjeti za napredak, i upravo to cijenim kao doprinos. Radi se o dvije važne zemlje, dobro je da imaju korektne odnose na kojima se mogu graditi budućnost i zajedničke akcije, dodao je Hahn.

Vučić je rekao da je “iznenađen i zaprepašten” izjavom premijera Andreja Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati o ratnoj odšteti. Sve što mogu reći je – da sam na njegovom mjestu, ne bih to pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti tisućama teških argumenata, izjavio je Vučić.

Nakon razgovora s Johannesom Hahnom, ponovio je da u Hrvatsku odlazi u dobroj vjeri, da će uz njega biti stručnjaci koji žele riješiti pitanja iz prošlosti, ali njegova je namjera prije svega razgovarati o budućnosti.

Podsjetimo, odgovarajući na pitanje eurozastupnika Ivana Jakovčića jučer u Europskom parlamentu o posjetu Vučića Zagrebu premijer Plenković je rekao da ne vidi čemu tolike mistifikacije o posjetu. Vučića vidim redovito, svaka dva mjeseca, na raznim međunarodnim forumima. Točke na dnevnom redu bit će nestale osobe, pitanja iz rata, ako želite i ratna odšteta, zakon koji je Srbija usvojila proširujući jurisdikciju za ratne zločine izvan svog teritorija. Postoji dobra volja s hrvatske strane da vidimo kako te prepreke riješiti, bio je odgovor Plenkovića na Jakovčićevo pitanje.