Vučić u Vrginmostu: Sve što tražimo za vas Srbe ovdje, spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji

HRT

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drugi dan posjeta Hrvatskoj počeo je posjetu općini Gvozd i u Vrginmostu, gdje je posjetio tamošnje Srbe. Poslijepodne se vraća u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Pridružit će mu se ondje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Aleksandar Vučić u selu Podgorje, 3 km udaljenom od Vrginmosta, u općini Gvozd posjetio je srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost gdje je u Osnovnoj školi razgovarao s učenicima, s profesorima i donirao je informatičku opremu. U tamošnjoj kinodvorani Vučić se susreo s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su mu izložili svoje probleme.

Svim okupljenima Aleksandar Vučić je poručio “Sve što tražimo za vas Srbe ovdje – spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji”. Spremni smo financirati rad srpskih radio stanica u Hrvatskoj da Srbi mogu slušati svoje vijesti, na svojem jeziku uz svoju muziku, samo tražimo od Hrvatske dozvolu za rad”, kazao je.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto, stoji na službenim stranicama. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina. Tamošnje stanovništvo, i hrvatsko i srpsko suočava se s istim problemima – prvenstveno je riječ o siromaštvu, nedostatku posla, problemima s infrastrukturom.

Svi oni ovdje žive bez tenzija – u suživotu. Hrvatski branitelji revoltirani Vučičevim dolaskom i njegovom retorikom iz 90-tih godina namjeravali su organizirati prosvjed, međutim do njega nije došlo. Planirali su se na samom ulazu u Vrginmost okupiti kod središnjeg Velikog križa i zapaliti svijeće u počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.