Vučić spreman za sastanak s hrvatskom predsjednicom

Hina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer da je uvijek spreman za sastanak s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, prenosi agencija Tanjug iz intervjua za televiziju Pink u kojem je rekao da je Daytonski sporazum osigurao mir i da je Srbija lider u regiji po stranim ulaganjima.

Odgovarajući na pitanje zašto je otkazan njegov posjet Zagrebu koji je bio planiran za prosinac, Vučić je rekao “sastanak s (predsjednicom Kolindom Grabar) Kitarović – možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman”.

Početkom listopada Ured hrvatske predsjednice procijenio je da zbog pogoršanja odnosa nema preduvjeta za posjet pošto je u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA koji je 1991. samoubilačkim potezom ubio 11 hrvatskih branitelja, a srbijanski ministar obrane proglasio Domovinski rat i velikosrpsku agresiju proglasio »građanskim ratom«.

Vučić je u intervjuu za televiziju Pink u ponedjeljak ocijenio da bi razlog mogao biti taj što je govorio istinu kazavši da je po njemu istina da je mnogo više nestalih Srba nego Hrvata.

“Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još…”, rekao je Vučić i dodao “Ispričavam se što sam vam rekao istinu”.

U intervjuu je rekao da će 2018. godina biti puna izazova, a ključni će biti Kosovo, regionalni mir i stabilnost kazavši da je na Srbiji da očuva mir i stabilnost i ne učini ništa čime bi potaknula rast napetosti u Bosni i Hercegovini.

Daytonski sporazum krhak je, ali je osigurao mir te bi svaki pokušaj rušenja tog sporazuma mogao voditi nesagledivim posljedicama, rekao je. “Krhko je to što je Dayjton postigao, pa svatko tko ide protiv tog sporazuma riskira loše posljedice”, rekao je .

O skupini Hrvata koji su bili plaćeni za tuču na nogometnoj utakmici u Beogradu rekao je da su bili samo “izvršitelji”, “batinaši”, a iz drugih zemalja bili su ljudi s “više mozga”. Na pitanje je li netko želio izazvati kaos u Srbiji odgovorio je pitanjem “Zar vi stvarno mislite da svima odgovara stabilna Srbija?”, te odgovorio “Zašto bi onima koji su ranije sudjelovali u razaranju Srbije odgovarala sada stabilna Srbija”.

Srbija je lider u regiji po inozemnim ulaganjima u prvih deset mjeseci 2,12 milijarda eura, rekao je Vučić.

Ocijenio je da ne postoji nijedan racionalni razlog da Srbija uvede sankcije Rusiji i rekao da se toga neće dogoditi sve dok je on predsjednik države. “Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili sankcije zemlji koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu”, upitao je u intervjuu televiziji “Pink”, kako prenosi Tanjug.