Vučić proglasio pobjedu s dva milijuna osvojenih glasova

Srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) proglasio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu kazavši da je od 3,3 milijuna izišlih birača SNS osvojio dva milijuna glasova na parlamentarnim izborima.

Izbori su odražni unatoč djelomičnom bojkotu oporbe koja optužuje Vučića za manipuliranje medijima i gospodarstvom, a kritike su pale i zbog forsiranja izbora u vrijeme epidemije koronavirusa. 

“Mi u ovom trenutku imamo 63,4 posto osvojenih glasova, a očekujemo više od 64 posto kada stignu glasovi s Kosova i iz inozemstva”, rekao je Vučić u izbornom stožeru naprednjaka.

Stranačkim kolegama poručio je da će, osim marljiva rada, ubuduće morati mijenjati i sami sebe da bi Srbija napredovala u gospodarstvu, ekonomiji i politici. 

“Nikada Srbija nikome toliko povjerenja nije dala kao što ga je dala nama. To je za nas ogromna obveza, a za mene osobno teret od tisuću kilograma “, rekao je Vučić i obećao da će se “svim srcem, znanjem i energijom” boriti za Srbiju.

On je obraćanje u izbornom stožeru naprednjaka završio pokličom “živjela Srbija”.

Izborni prag od tri posto bi, prema sadašnjim preliminarnim rezultatima, prešle su dvije stranke – Socijalistička partija Srbije (SPS), Vučićevog koalicijskog partnera i šefa diplomacije Ivice Dačića, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksanda Šapića, aktualnog čelnika Novog Beograda.

U parlament bi, prema Vučićevu objašnjenju, trebale ući i manjinske partije vojvođanskih Mađara, sandžačkih Bošnjaka te Albanca s juga Srbije.

Politička zastupljenost oko 58.000 Hrvata u Srbiji ovisila je o mandatu u republičkoj skupštini za koji se DSHV s kandidatom Tomislavom Žigmanovom, čelnikom DHSV-a. Žigmanov se na nedjeljnim izborima borio u sklopu pokreta Vojvođanska fronta i dio je šire proeuropske koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), ali je ta koalicija ostala ispod izbornog praga od tri posto.

Osim toga, DHSV je imao kandidate i u šest lokalnih samouprava u Vojvodini.

Predizborni proces bio je obilježen pokušajima dijela oporbe da osigura što masovniji bojkot izbora, argumentirajući to izostankom uvjeta za poštene izbore, a nakon proglašenja neslužbenih rezultata bivši predsjednik Srbije, sada čelnik Srpske socijaldemokratske stranke, Boris Tadić rekao je da je Aleksandar Vučić “uspio uništiti politički život u Srbiji”.

“Nije normalno da jedna stranka ima više od 62 posto, prva sljedeća oko 10 posto, uz još jednu iznad izbornog praga. To pokazuje da je Aleksandar Vučić uspio uništiti političko tkivo Srbije, to je Vučićeva koncepcija politike i života u Srbiji”, rekao je Tadić.

Neslužbeni rezultati pokazuju da je izlaznost manja od očekivane natpolovične većine, ali to ne umanjuje izglede za očekivanu uvjerljivu pobjedu koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS).

Posljednji neslužbeni podaci o izlaznosti u 19 sati pokazuju da je odziv birača bio manji nego 2016. godine kad je do zatvaranje birališta glasalo 56,7 posto od oko 6,5 milijuna.

Republičko izborno povjerenstvo konačne službene rezultate parlamentarnih izbora treba objaviti do četvrtka u 20 sati.