Vučić: Ovo je moj posljednji mandat

Izvor: Instagram/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće mijenjati Ustav Srbije kako bi mogao biti predsjednik više od dva mandata. On je rekao i da “u prvoj polovici sljedeće godine” neće više biti predsjednik političke stranke.

“Ovo je moj posljednji mandat, neću mijenjati Ustav, ništa od toga… U prvoj polovici sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke stranke”, rekao je Aleksandar Vučić na godišnjem obraćanju javnosti.

Ocijenio da će 2023. godina biti teža od 2022. u Europi i svijetu, a da će se to odraziti i na Srbiju. Govoreći o Kosovu Vučić je rekao da se Srbija ne može suprotstaviti velikim silama, ali danas čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 84 priznaje.

Najavio je da će se Srbija boriti u UNESCO-u gdje su za prijem u članstvo potrebne dvije trećine glasova. “To će im ići malo teže… Što bi rekli na jugu Srbije, ‘će se pomučiti”, rekao je.

Na pitanje koje rješenje Srbija ima, odnosno što bi Srbija mogla staviti na stol kad dođe do nekog novog dijaloga, kazao je da se “držimo svog Ustava”, a osim toga “spremni smo razgovarati o bezbroj kompromisnih rješenja, ali ona moraju biti kompromisna, a ne poniženja za Srbiju”.

Komentirajući poziv kosovskog premijera Albina Kurtija za još vojnika NATO-a, upitao je zašto je normalno da dođe još Nijemaca, ali ne da bude još Srba na Kosovu. “A što zoveš NATO kad si tako jak? Što nisi ušao na sjever kad si tako jak”, rekao je Vučić i kazao da su barikade stajale dvadeset dana, a kosovske ih vlasti nisu mogle ukloniti.

Najavio je i da će savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet posjetiti Beograd 11. ili 12. siječnja.

Vučić je rekao da na današnji dan Srbija ima 580 milijuna kubnih metara plina i da će, kad se završi zima, ostati pun Banatski Dvor, a dodatne količine plina ostat će i u skladištu u Mađarskoj. Predsjednik je najavio da će Srbija produžiti ugovor s Mađarskom o skladištenju plina, “da budemo spremni i za sljedeću zimu”.

Govoreći o cijeni struje, kazao je da će biti “druga najniža u Europi”. Najavio je i da će se državni organi boriti održati nizak postotak nezaposlenosti, za koju je rekao da je rekordno niska. Pokazujući grafikone sa statističkim podacima, Vučić je govorio o ekonomiji, sigurnosti, natalitetu… Najavio je da će Vojska Srbije povećati broj pripadnika specijalnih jedinica sa 1.600 na 5.000 i da će osnovne plaće biti 2.000 eura, a s prekovremenim radom i bonusima dolaziti i do 3.000 eura.

Govoreći o prirodnom priraštaju predsjednik je kazao da “gdje god ima više para, tu ljudi neće djecu” i “što su viši neboderi, to je manje djece”. “Nemojte da više volimo pse od djece”, rekao je Vučić.

Kazao je i da za Srbiju nisu problem migracije i da su one manje nego u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, BiH…

Gledat ćemo da tokom godine damo još prava rodiljama i trudnicama, najavio je predsjednik, piše N1.