Vučić najavljen kao govornik u Zagrebu na kongresu EPP-a

foto HINA/ Daniel KASAP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naveden je kao jedan od govornika na kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga. 

Na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa navodi se 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi po tome trebao održati govor u srijedu 20. studenoga u zagrebačkoj Areni.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pridružena je članica EPP-a ali bez prava glasa.

Među navedenim govornicima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, aktualni čelnik Europskog vijeća  Donald Tusk i EK-a Jean-Claude Juncker, a očekuje se i vjerojatni budući austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Nabrojani su i aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK-a, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, te član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Aplikacija EPP-a među govornicima ne navodi mađarskog premijera Viktora Orbana čija je stranka suspendirana iz EPP-a, ali je pozvana na kongres.

U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo; predsjednika, glavnog tajnika, 10 potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.
 

(Hina)