Vučić: “Molim Hrvate da ne provode harangu protiv Milorada Pupovca”

N1

Na konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je , među ostalim, komentirao novo zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske.

‘Naši odnosi nisu bili naročito topli i srdačni ne zbog odluke Srbije već zbog permanentnog vođenja politike protiv naše zemlje. Moja želja za boljim odnosima s Hrvatskom ostaje.

“Neću da ih molim i da kukam zbog hajke koju vode protiv mene, umjesto da dobro pogledaju što su radili. Sve što sam govorio govorio sam na dostojanstven način, ne iznoseći fašističke pozdrave, što ne bih mogao reći da je bio slučaj u Glini i drugim mjestima” komentirao je Vučić tekstove o zahlađenju odnosa Srbije i Hrvatske te glasine da Kolinda Grabar Kitarović neće putovati u Beograd.

Poslao je poruku hrvatskim političarima: “Kad god hoće dobrodošli su u Srbiju, kada neće, bilo da imaju izbor ili da im politički ne odogovara, ne moraju”.

“Na ovu hajku i harangu organiziranu koja se vodi protiv mene, odgovaram mirnoćom i osmijehom. Molim da ne vode hajku i harangu protiv Milorada Pupovca jer mi nije pisao niti sugerirao niti jednu riječ. Zamislite kad bi pozivao Tomislava Žigmanova svaki dan i da kaže jesi li Za Dom spremni ili nisi, podržavaš li prodaju knjiga Ante Pavelića. Mi hoćemo da se svi Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, da ne budu u poziciji u kojoj su Srbi u Hrvatskoj”, rekao je Vučić.

“Milijun puta sam griješio, rekao što nisam trebao. Sve što sam rekao u Bačkoj Palanci sam sam pisao, deset puta pročitao, ponovio bih to jedanaesti put. Da sam mogao da pogledam u dan unaprijed na 5.kolovoza, još bi toga rekao”, kaže Vučić.

Dodaje da razumije histeriju u Hrvatskoj i da je u hrvatskim novinama više njegovih slika nego Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića.

“Sve što su željeli protiv Srba su ostvarili i još glume žrtve, sad se pojavio neki mali Vučić iz malene poražene Srbije da govori stvari koje nisu htjeli čuti. Razumijem ih i da sam na njihovom mjestu, možda bih i ja isto radio”, kaže Vučić.

Opet se vratio na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu. “Žao mi je što je netko ljut što sam nešto nazvao pogromom, podsjetio sve da je Nikola Tesla Srbin. Nema podataka da je ikada rekao ono o srpskom rodu i hrvatskoj domovini, to je komunistička izmišljotina. Tesle su strašno stradale od ustaškog režima. Da je Tesla bio u Lici u to vrijeme sasvim sigurno ne bi preživio, kao što nitko od njegovih nije preživio. Žao mi je što su to činjenice”, rekao je Vučić.

Svatko tko se bori za Srbiju i njene interese uvijek će biti meta, poručuje Vučić i ponavlja da je previše star da bi bio uplašen.

Podsjetimo, dan uoči obilježavanja 23. obljetnice operacije “Oluja” kojom je Hrvatska oslobodila zemlju od srpskog agresora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je odajući poštovanje stradalim Srbima na skupu koji je Oluju nazvao pogromom rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Odajući poštovanje hrvatskim Srbima koje naziva Krajišnicima stradalim tijekom “Oluje” Vučić je poručio da je Srbija danas jaka i da “više nikada i nigdje nikakvih Oluja neće biti” prema Srbima samo zato što su Srbi.

Srbijanski predsjednik govor je počeo riječima da se 5. kolovoza ne smije zaboraviti, ni slaviti – a onda je krenuo povlačiti paralele.

“Nacisti su 4. kolovoza 1944. godine provalili u sigurno skrovište židovske djevojčice Anne Frank i odveli je u logor, da umre.

Oni koji su, na isti taj dan, 4. kolovoza 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dvije tisuće ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar”, kazao je Vučić.