Foto: Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako se činu bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka pred Haškim tribunalom “ne bih rugao ni na koji način, niti bih ga nazivao kukavičkim”, ali je Hrvatskoj zamjerio što poslije presude šestorki u Den Haagu spominje Srbiju izjavivši da nije razumio izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o dijelu presude za udruženi zločinački pothvat u stvaranju Herceg Bosne.

Aludirajući na Plenkovićevo spominjanje povezanosti tadašnjeg srbijanskog državnog vrha i Slobodana Miloševića s bivšim zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem, o čemu se ne govori u prošlotjednoj presudi Mladiću, Vučić je, kako prenosi agencija Tanjug, kazao da ne razumije što je Plenković htio reći, ustvrdivši da postoji opsesija dijela hrvatske javnosti Srbijom i srpskim narodom.

“Nisam shvatio šta je taj odgovor trebao značiti”, izjavio je Vučić novinarima u Beogradu, rekavši kako nije shvatio ni zašto je Plenković u Budimpešti na pitanje novinara iz Srbije o “hibridnom ratu” u Hrvatskoj spomenuo Srbiju i Beograd. “Nisam razumio šta je Plenkovićev odgovor trebao značiti”,  rekao je Vučić.
Srbijanski predsjednik je i odnos međunarodne zajednice prema Srbiji nazvao je licemjernim, ilustrirajući to reakcijama na poruke hrvatskih vlasti nakon potvrđenih presuda u slučaju Prlić i ostali.
Komentirajući jučerašnje izricanje presude i samoubojstvo Slobodana Praljka, rekao je kako su se iz Srbije, nakon doživotne kazne zatvora generalu Ratku Mladiću, mogle čuti samo izjave koje naglašavaju okretanje budućnosti i iskazivanju poštovanje svim žrtvama, ali da su takve reakcije izostale nakon presude šestorki bosanskih Hrvata.
“A kakve su bile reakcije u regiji? Budućnost nitko nije spomenuo. Bavili se Srbijom i Srbima, nažalost“, rekao je naglasivši da za odnos prema Srbiji i Hrvatskoj postoje različita mjerila.
“Imao bih što poručiti ljudima u EU zbog različitih mjerila i izjava o Srbiji i Hrvatskoj u povodu posljednjih presuda“, rekao je Vučić i najavio da će na sastanku s predstavnicima zemalja EU istaknuti tretman Srbije, dok se “nekad prave slijepi i glupi kada je netko drugi u pitanju”.
Vučić drži kako 95 posto građana Srbije presudu Ratku Mladiću vidi kao “protupravnu, lošu i da ne korespondira s činjenicama“ .
“Ali, na šta bi ličilo da ja kao predsjednik države iziđem u javnost i kažem kako sam protiv te presude, da je on (Mladić) heroj, te da ćemo pokušati osporiti presudu. A iz Hrvatske kritiziraju: ’Vi Srbi vodite računa šta ćete reći oko Haaga, a mi koji smo u EU govorit ćemo protiv Tribunala’ i presude koja im se ne sviđa”, rekao je Vučić.
Komentirajući problem nestalih osoba kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima dviju država, Vučić je naglasio kako on želi da se to riješi, ali postoje oprečna mišljenja o broju nestalih.
“Vi u hrvatskoj javnosti ne možete kazati kako je više nestalih Srba nego Hrvata. Nisu se valjda Srbi Krajišnici sami poubijali?“, rekao je Vučić novinarima.
Srbijanski šef države poručio je i da je Srbija uvijek spremna za razgovor s hrvatskim dužnosnicima.
“Spremni smo, ali za partnerski razgovor, a ne onaj u kojem će nas netko ponižavati”, rekao je Vučić naglasivši kako se “taj film neće gledati” dok je on predsjednik Srbije.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da je presuda Haaškoga suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata nepravedna i da na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u BiH 1990-ih te je najavio da će razmotriti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi se ti navodi osporili te podignulo pitanje presude na razinu Vijeća sigurnosti UN-a, koje je osnivač suda.

“U tjedan dana vidjeti jedno vijeće istoga suda da na ovaj način, kao što je bilo u presudi (Ratku) Mladiću, ne vidi, ne prepoznaje, ne konstatira povezanost s tadašnjom državnim vrhom Srbije, govorim o Slobodanu Miloševiću, a danas istodobno aludirati na vezu između tadašnjeg vodstva RH, niti je istinito, niti je pravedno, niti je dobro, niti je prirodno. I zato u političkom smislu takve kvalifikacije i takvu razliku ne prihvaćamo”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon objave presude tijekom koje je u Haaškome sudu Slobodan Praljak, kojem je potvrđena prvostupanjska kazna od 20 godina zatvora, izvršio samoubojstvo popivši još uvijek nepoznatu supstancu. (Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here