Vrlo velika opasnost od hladnoće za četiri hrvatska grada!

Hrvatska neće biti pošteđena velikog vala hladnoće koji će narednih dana zahvatiti Europu.

Iako u većem dijelu zemlje neće biti padalina, tek malo kiše u južnim predjelimai malo snijega u Lici, u cijeloj zemlji bit će jako hladno.

Severe Weather u svojoj desetodnevnoj prognozi prognozi kako se val hladnoće širi Europom, i zahvaća i našu zemlju.

Temperature će narednih dana padati ispod nule, tek kratko tijekom dana mogao bi nas ugrijati stidljivi plus.

Prema prognozi DHMZ-a, u nedjelju će biti pretežno oblačno, vjetrovito i osjetno hladnije. Na Jadranu uz susnježicu i snijeg, no u Dalmaciji, posebice južnoj, još mjestimice može biti i kiše, dok će se u Istri zadržati uglavnom suho. Povremenog slabog snijega bit će i u gorskoj Hrvatskoj, a u ostatku unutrašnjosti moguć je tek rijetko. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Jutarnja temperatura na kopnu uglavnom od -10 do -5, a najviša dnevna između -7 i -2. Na sjevernom Jadranu između -3 i 3, u Dalmaciji temperatura u padu tijekom dana uz vrijednosti od -1 do 5 °C, a ujutro na krajnjem jugu ponegdje i više.

Od ponedjeljka do sredine tjedna, još hladnije uz ledena jutra i studene dane.

U ponedjeljak oblačno, povremeno uz slab snijeg, a od utorka sunčanije i bez oborine. U ponedjeljak i još povremeno u utorak puhat će umjeren sjeveroistočnjak, zatim vjetar u slabljenju. Minimalna temperatura spustit će se do -15, ponegdje i niže, a najviša dnevna bit će oko -5 °C, u gorju još hladnije.

Na Jadranu postupno sve hladnije uz pojačan osjet hladnoće zbog jakog vjetra. U ponedjeljak oblačno, mjestimice uz susnježicu i snijeg, zatim će prevladavati sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Od utorka bura u slabljenju. Minimala temperatura u većini područja negativna, a ni najviša dnevna ponegdje neće prelaziti 0 °C.

vrijeme,Izvor: Meteo.hr

Najveću opasnost hladni valovi će predstavljati u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i Splitu.

Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova, piše DHMZ.

Vrlo velika opasnost koja prijeti hrvatskim gradovima znači da bi se stupanj povećanja smrtnosti, prema kojemu se i određuje stupanj opasnosti, mogao povećati za čak 10 posto.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194

Centar za žurne službe – 112

N1/Nacionalno