Povezite se

Politika

Vrkljan: Miroslav Škoro potpredsjednik Sabora iz kvote Domovinskog pokreta

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan potvrdio je u utorak da će ta stranka predložiti da njezin predsjednik Miroslav Škoro bude potpredsjednik novog saziva Hrvatskog sabora.

“Domovinski pokret dobio je sedam dužnosničkih mjesta, jedno mjesto dopredsjednika Sabora, dva mjesta predsjednika odbora, dva mjesta dopredsjednika odbora, jedno mjesto predsjednika kluba, te trinaest mjesta u svim saborskim odborima iz kvote oporbe”, rekao je Vrkljan novinarima.

 Ocijenio je da je na jučerašnjem sastanku oporba funkcionirala izuzetno korektno te su se bez konfliktnih situacija, “jednostavno, lako i s puno dobronamjernosti uspjeli dogovoriti sa SDP-om, Mostom, Suverenistima i Možemo!”.

Izjavu Tomislava Tomaševića da postoji mogućnost da se suzdrže od glasanja za Škoru, Vrkljan smatra “aktivističkim navadama koji su neki saborski zastupnici donijeli iz svojih kampanja”,  te dodaje da su se svi klubovi opozicije jučer dogovorili da imaju zajedničke kandidate za potpredsjednike Sabora, za sve klubove i odbore.

“Temeljem toga ona stranka koja ne podrži zajednički prijedlog bit će od sviju nas isključena iz raspodjele mjesta u saborskim odborima, no vjerujem da će oni naći snage u sebi i demokrastim uzusima i podržati svakoga tko je legitimno predložen u Hrvatskom saboru”, istaknuo je.

Vrkljan je rekao i da će Mario Radić zbog profesionalnih obaveza ostati politički tajnik u stranci, ali neće participirati u radu Sabora, a ne smatra problematičnim niti što u Hrvatski sabor umjesto Ruže Tomašić, ide Marko Milanović Litre koji je dobio 19 preferencijalnih glasova.

“Ne znači da netko tko ima 19 glasova nije kvalitetan čovjek, mediji bi trebali biti puno korektniji, bitno je što radi, a odluka je njegove stranke na koji će joj način pomoći”, rekao je.

Za incident u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” rekao je da nije prvi u kojemu je sudjelovao Krešimir Macan , ocijenivši ga neprimjerenim i neprihvatljivim.

“Nadam se da će reagirati sve udruge koji zastupaju prava žena, a da će se Macan, u  najmanju ruku ispričati”, rekao je, dodavši da je slično bilo i u Rijeci te da se takvi incidenti događaju “kada lijeva opcija doživi da ima ravnopravnog sugovornika”.

Incident je komentirala i Karolina Vidović Krišto, ustvrdivši da se ne bi smjelo dopustiti da bilo kakve periferne situacije bace sjenu na ono što je bila ključna tema u emisiji, a to je da Vlada krši Ustav, da je protuustvano izabrana i da će se protuustavno sastaviti.

Vidović- Krišto  i komunikacijski stručnjak Macan sinoć su se verbalno sukobili u emisiji Otvoreno. Nakon što je Macan rekao  Krišto da ju više ne može slušati, ona  je njemu uzvratila da može otići. Macan je potom napustio studio uz riječi kako ne želi sjediti s “ovom spodobom”. 

Nastavi pregledavati

Politika

Pupovac: “Moja zadaća je da otklanjam nesporazume, da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje”

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. 

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

“U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji. 

“Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama  koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće”, kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.  

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, naglasio je. 

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

“Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje”, naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji. 

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Ucitavanje vijesti

Politika

Butković: Vučićeve izjave ne doprinose ni suživotu, ni normalizaciji odnosa

Published

on

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u subotu da izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” ne doprinose ni suživotu ni normalizaciji odnosa.

“Mislim da smo dostojanstveno proslavili ‘Oluju’. Znamo da nam je pobjednički Domovinski rat nešto na što smo ponosni, ali prošlo je 25 godina i u vremenima u kojima živimo snošljivost, tolerancija i suživot nemaju alternativu. U tom smislu je i dolazak srpskih predstavnika, konkretno potpredsjednika Vlade gospodina Miloševića, mislim bio dobar i poruke su bile jako dobre, a ovo što se događa sada, iza, definitivno nije dobro i nastavak je jedne loše retorike”, rekao je Butković na novinarski upit kako komentira Vučićeve izjave o “Oluji”.

Vučić je u petak ponovio svoje stajalište da je ta akcija “najveće etničko čišćenje na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata” te je poručio da želi dobre odnose s Hrvatskom i pomirenje koje se neće temeljiti na poniženju, ocijenivši kako su Srbi u Hrvatskoj odluku o sudjelovanju u obilježavanju “Oluje” trebali donijeti sa Srbijom, ali da se Srbiju ne može uvući u proslavu “Oluje”.

Žao mi je ako je bilo užasnih napada na Miloševića, nisam ih ja organizirao, ali ako očekuju podršku tom činu – neće je dobiti. Da uvlačite Srbiju u proslavu ‘Oluje’ – u tome nećemo sudjelovati, rekao je Vučić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Domagoj Milošević: Dobar rejting HDZ-a rezultat je okupljanja, a ne sakupljanja

Published

on

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Domagoj Ivan Milošević u petak je u Rijeci komentirao dobar rejting HDZ-a rekavši da je on rezultat politike okupljanja, a ne sakupljanja.

Milošević je na konferenciji za novinare kazao da su drugi sakupljali koalicijske partnere, a da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obećao koaliciju s građanima, koji su to prepoznali što, dodao je, pokazuje i sadašnji rejting. 

Proteklih mjeseci se rješavalo nekoliko složenih kriznih situacija i borilo se za građane – od formiranja većine u Saboru i nove Vlade, ulaska u tečajni mehanizam 2, donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa do dostojanstvenog obilježavanja 25. godišnjice VRO Oluja, rekao je Domagoj Ivan Milošević te dodao da će istim tempom i nastaviti.

Između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza

Komentirajući odluku o najmu prostora u Zagrebu za stranku Domovinski pokret, Milošević je ustvrdio da “između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza”, a o kakvoj vezi je riječ, dodao je, mora se pitati njih.

Političke stranke i udruge prema kriterijima i pravilniku Grada Zagreba imaju pravo na povlaštene cijene, ali je sazrelo vrijeme da se o tom pravilniku ne odlučuje samo u Gradskoj upravi nego u Skupštini, kazao je Milošević.

Ustvrdio je da Zagreb i Zagrepčani zaslužuju bolje, učinkovitije i transparentnije upravljanje. Plaćaju ogroman porez i najveći prirez u Hrvatskoj, a Vlada je po zakonu o obnovi morala uskočiti sa 60 posto. Sada je pitanje je ima li Grad Zagreb dovoljno i za svojih 20 posto, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije