Vrkljan: Afere se smjenjuju kao na traci ! Mijenjaju se likovi ali teme su iste, korupcija, klijentelizam i prijevare.

Predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan na Facebook stranici komentirao je najnoviji skandal koji trese zdravstveni sustav. Evo što je napisao:

Afere se smjenjuju kao na traci. Hrvatska javnost ne stigne zapamtiti likove kao Novak, Žalac ili Rimac a već su novi na sceni. Plenkovićeva vlada izbacuje ih kao na traci. Danas mislimo kako će Rimac i Novak biti tema slijedećih mjesec dana a sutra već su nove uloge podjeljene. Mijenjaju se likovi ali teme su iste, korupcija, klijentelizam i prijevare.

Jučer cijela hrvatska javnost preslušava snimku svađe ministra Beroša i nesuđene ravnateljice u KBC “Sestre milosrdnice” doktorice Zadravec. Oni su svojom svađom i riječnikom uveselili cijelu hrvatsku javnost. Napokon su jasno, glasno i transparentno pokazali kako funkcioniraju činovnici u vladi Andreja Plenkovića. Međusobne svađe i podmetanja odavno su prestali biti u funkciji popravljanja sustava. Sad tajnim snimanjem i kasnijom objavom oni su osvijetlili međuljudske odnose oko Plenkovića. Oni se svađaju i ratuju isključivo oko fotelja. Istina je na stolu. Notorna doktorica iz Vinogradske bolnice napada Ministra kao kad majka kori svoje djete da je učinilo nešto neprimjereno. To što se za njom vuku repovi neprekinutih skandala nju ne zaustavlja u obračunu sa Berošem. Isti taj ministar opravdava se i pokušava umiriti ratobornu doktoricu.Na kraju gubi živce. Povisio je glas i kaže doktorici “ti znaš da ja o tome ne odlučujem a na njene ponovljene napade ponavlja “ti znaš da ja o tome ne odlučujem”.

Pa dobro o čemu to ministar Beroš ne odlučuje? On priznaje da ravnatelja Vinogradske bolnice nemože smjeniti unatoč tome što bolnica svaki mjesec pravi 10 mil. kuna novog duga. U mandatu ravnatelja 500 milijuna kuna novog duga, preko dobivenog limita, samo u jednoj bolnici. Unatoč tome što je bolnica u njegovom mandatu kadrovski, stručno i po svakom pitanju devastirana. Bolnica kakvu pamtimo prije desetak godina više ne postoji. Bolnica čiji su liječnici prije 102 godine osnovali Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu više ne postoji.

Što nam Beroš poručuje? Poručuje nam da ako u politici imate zaštitnika možete uništiti jednu uglednu bolnicu. Samo jedan čovjek u RH može zaustaviti smjenu nekog od ravnatelja u hrvatskim bolnicama unatoč inzistiranju resornog ministra. Rijetki su zaposlenici u Vinogradskoj koji neznaju da ravnatelja bolnice Zovaka štiti jedan od prva dva čovjeka Vlade ili Sabora.

Zdravstvo je u dugu 10 milijardi kuna. To je vrijednost tri pelješka mosta i dug se svaki mjesec povećava za novih skoro 100 milijuna kuna. Unatoč svemu, mjesto ravnatelja bolnice je nedostižno za Beroša.

Afere se smjenjuju kao na traci. Hrvatska javnost ne stigne zapamtiti likove kao Novak, Žalac ili Rimac a već su novi …

Objavljuje Milan VrkljanČetvrtak, 27. kolovoza 2020.