Vrijeme lijepih susreta, prijateljstva i domoljublja

Večer povratnika okupila je brojne povratnike iz iseljeništva i njihove prijatelje. Osim druženja, razmjene iskustava i međusobnog umrežavanja, večer je obilježilo i prisustvo humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a u organizaciji udruge Hrvatska uzdanica i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Zagrebu je održana “Večer hrvatskih povratnika”.

Razlog tomu je je bio afirmacija potencijala hrvatskoga iseljeništva koje godinama doprinosi Republici Hrvatskoj, ali prije svega susret hrvatskih povratnika u domovinu s ciljem međusobnog povezivanja i ostvarivanja prijateljskih veza, koje uvelike doprinose lakšem povratku i prilagodbi na život u Hrvatskoj.

Ono što je obilježilo ovu doista lijepu i emotivnu večer bila je atmosfera dirljivih susreta, sreće i zadovoljstva hrvatskih povratnika, od kojih se većina susrela nakon dugog niz godina.

Ta ideja, ponovnog susreta, okupljanja hrvatskih povratnika u Zagrebu, na jednoj lijepoj večeri uz glazbu i druženje, bila nam je misao vodilja u samoj organizaciji. Želja da se ponovno sretnemo, da upoznamo one koje su se nedavno vratili u lijepu našu. Da im ponudimo prijateljsku ruku ili razmijenimo s njima dosadašnja iskustva te se povežimo još bolje sa svima u domovini, kako bi poslovno i privatno ukazali na snagu hrvatskog iseljeništva – rekao je dr. Ivan Radić, predsjednik udruge Hrvatska uzdanica koja je bila glavni inicijator i organizator ove večeri.

Zvonko Milas, državni tajnik a u jedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske zahvalio je i čestitao udruzi Hrvatska uzdanica, na njihovom doprinosu i senzibilizaciji hrvatske javnosti u domovini i iseljeništvu o značaju i ulozi hrvatskog iseljeništva u stvaranju, obrani i izgradnji moderne hrvatske države.

Osnaženi predanošću ove Vlade u izgradnji proaktivnog partnerskog odnosa s hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama i hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, uvjeren sam da ćemo upravo i sa vašom podrškom prenijeti jednu pozitivniju sliku o našoj Domovini, a samim time biti i poticaj povratku naših iseljenika i njihovih obitelji – zaključio je Milas.

Cilj projekta je staviti u fokus povratak a ne odlazak ljudi iz Republike Hrvatske, potaknuti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, te senzibiliziranje cjelokupne hrvatske javnosti za temu i mogućnosti koje Hrvatska ima u svojim sunarodnjacima povratnicima i iseljenicima kroz međusobno povezivanje. Upravo je taj cilj prepoznala i Hrvatska matica iseljenika koja je na poziv udruge Hrvatska uzdanica prihvatila suorganizaciju u ovom vrijednom projektu, koji na poseban način okuplja hrvatske povratnike u domovinu.

Drago nam je da smo uključeni u organizaciju i da je naša djelatnost prepoznata i na ovaj način. Jer Hrvatska matica iseljenika je sigurna poveznica domovine i iseljeništva već više od 65 godina, a matično sjedište u Zagrebu je možda prvo mjesto, nakon aerodroma u koje hrvatski povratnik dođe. Mi smo susretište domovine i iseljeništva, povratnika i onih koji žive u domovini, ali se vesele dolasku svakog iseljenog čovjeka – zaključio je ravnatelj HMI, Mijo Marić. Drage uzvanike i goste pozdravio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izavan RH, Božo Ljubić.

Kao i svako okupljanje Hrvata koji su se vratili u domovinu, emocija je ta koja vodi i nosi svaki dogovor i razgovor. Želja za boljitkom Hrvatske za koju su puno radili dok su živjeli izvan nje, a sada kada su tu, snaga iskustva i volje da sve što su nekada naučili još bolje upotrijebe u svojoj rodnoj zemlji.

Za boljitak svih nas, u nastojanju poticanja ostanka a ne odlaska u, u želji da se oni koji se sada vraćaju, lakše snađu i prebrode sve prepreke koje preseljenje nosi sobom. Jer iskustva su tu, institucije su tu, a večeri poput ove, samo su dokaz toj želji i potrebi. Prepuna je bila dvorana Hotela Westin, gostiju i uzvanika koje je kroz program vodio Frano Ridjan, uz glazbeni sastav Turbo X, a za dobru zabavu pobrinuo se i gost večeri Mate Bulić.

Večer hrvatskih povratnika imala je i humanitarni karakter, obilježen udrugom – Fra Mladen Hrkać.

Predsjednik Udruge Ivan Soldo je pred cijenjenim uzvanicima predstavio projekt „Dom fra Mladen Hrkać“, te je uz to prikazan prezentacijski video o Udruzi.

Hrvatski iseljenici i povratnici su od davnina doprinosili razvoju i boljitku Hrvata u Domovini. Naša Udruga najbolje svjedoči o tome s obzirom da je kontinuirano i izdašno podržavaju hrvatske organizacije i pojedinci iz cijelog svijeta. Kako do sada, tako i u izgradnji Doma fra Mladen Hrkać, njihova potpora je ključna i značajna za uspjeh u pomaganju najpotrebitijima – naglasio je Soldo.

Senzibilitet za potrebe ovakvog socijalnog projekta u Domovini pokazali su kroz brojne riječi podrške i hvale Projektu „Dom fra Mladen Hrkać“, potpisivanje trajnog naloga za mjesečne donacije te kupovinu humanitarne tombole. Humanitarna tombola, sa 41 vrijednom nagradom, obogatila je program večeri. Cjelokupan prihod od tombole namijenjen je za pomoć osobama na liječenju daleko od doma.