Povezite se

Politika

Vrijeme lijepih susreta, prijateljstva i domoljublja

Objavljeno

-

Večer povratnika okupila je brojne povratnike iz iseljeništva i njihove prijatelje. Osim druženja, razmjene iskustava i međusobnog umrežavanja, večer je obilježilo i prisustvo humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a u organizaciji udruge Hrvatska uzdanica i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Zagrebu je održana “Večer hrvatskih povratnika”.

Razlog tomu je je bio afirmacija potencijala hrvatskoga iseljeništva koje godinama doprinosi Republici Hrvatskoj, ali prije svega susret hrvatskih povratnika u domovinu s ciljem međusobnog povezivanja i ostvarivanja prijateljskih veza, koje uvelike doprinose lakšem povratku i prilagodbi na život u Hrvatskoj.

Ono što je obilježilo ovu doista lijepu i emotivnu večer bila je atmosfera dirljivih susreta, sreće i zadovoljstva hrvatskih povratnika, od kojih se većina susrela nakon dugog niz godina.

Ta ideja, ponovnog susreta, okupljanja hrvatskih povratnika u Zagrebu, na jednoj lijepoj večeri uz glazbu i druženje, bila nam je misao vodilja u samoj organizaciji. Želja da se ponovno sretnemo, da upoznamo one koje su se nedavno vratili u lijepu našu. Da im ponudimo prijateljsku ruku ili razmijenimo s njima dosadašnja iskustva te se povežimo još bolje sa svima u domovini, kako bi poslovno i privatno ukazali na snagu hrvatskog iseljeništva – rekao je dr. Ivan Radić, predsjednik udruge Hrvatska uzdanica koja je bila glavni inicijator i organizator ove večeri.

Zvonko Milas, državni tajnik a u jedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske zahvalio je i čestitao udruzi Hrvatska uzdanica, na njihovom doprinosu i senzibilizaciji hrvatske javnosti u domovini i iseljeništvu o značaju i ulozi hrvatskog iseljeništva u stvaranju, obrani i izgradnji moderne hrvatske države.

Osnaženi predanošću ove Vlade u izgradnji proaktivnog partnerskog odnosa s hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama i hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, uvjeren sam da ćemo upravo i sa vašom podrškom prenijeti jednu pozitivniju sliku o našoj Domovini, a samim time biti i poticaj povratku naših iseljenika i njihovih obitelji – zaključio je Milas.

Cilj projekta je staviti u fokus povratak a ne odlazak ljudi iz Republike Hrvatske, potaknuti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, te senzibiliziranje cjelokupne hrvatske javnosti za temu i mogućnosti koje Hrvatska ima u svojim sunarodnjacima povratnicima i iseljenicima kroz međusobno povezivanje. Upravo je taj cilj prepoznala i Hrvatska matica iseljenika koja je na poziv udruge Hrvatska uzdanica prihvatila suorganizaciju u ovom vrijednom projektu, koji na poseban način okuplja hrvatske povratnike u domovinu.

Drago nam je da smo uključeni u organizaciju i da je naša djelatnost prepoznata i na ovaj način. Jer Hrvatska matica iseljenika je sigurna poveznica domovine i iseljeništva već više od 65 godina, a matično sjedište u Zagrebu je možda prvo mjesto, nakon aerodroma u koje hrvatski povratnik dođe. Mi smo susretište domovine i iseljeništva, povratnika i onih koji žive u domovini, ali se vesele dolasku svakog iseljenog čovjeka – zaključio je ravnatelj HMI, Mijo Marić. Drage uzvanike i goste pozdravio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izavan RH, Božo Ljubić.

Kao i svako okupljanje Hrvata koji su se vratili u domovinu, emocija je ta koja vodi i nosi svaki dogovor i razgovor. Želja za boljitkom Hrvatske za koju su puno radili dok su živjeli izvan nje, a sada kada su tu, snaga iskustva i volje da sve što su nekada naučili još bolje upotrijebe u svojoj rodnoj zemlji.

Za boljitak svih nas, u nastojanju poticanja ostanka a ne odlaska u, u želji da se oni koji se sada vraćaju, lakše snađu i prebrode sve prepreke koje preseljenje nosi sobom. Jer iskustva su tu, institucije su tu, a večeri poput ove, samo su dokaz toj želji i potrebi. Prepuna je bila dvorana Hotela Westin, gostiju i uzvanika koje je kroz program vodio Frano Ridjan, uz glazbeni sastav Turbo X, a za dobru zabavu pobrinuo se i gost večeri Mate Bulić.

Večer hrvatskih povratnika imala je i humanitarni karakter, obilježen udrugom – Fra Mladen Hrkać.

Predsjednik Udruge Ivan Soldo je pred cijenjenim uzvanicima predstavio projekt „Dom fra Mladen Hrkać“, te je uz to prikazan prezentacijski video o Udruzi.

Hrvatski iseljenici i povratnici su od davnina doprinosili razvoju i boljitku Hrvata u Domovini. Naša Udruga najbolje svjedoči o tome s obzirom da je kontinuirano i izdašno podržavaju hrvatske organizacije i pojedinci iz cijelog svijeta. Kako do sada, tako i u izgradnji Doma fra Mladen Hrkać, njihova potpora je ključna i značajna za uspjeh u pomaganju najpotrebitijima – naglasio je Soldo.

Senzibilitet za potrebe ovakvog socijalnog projekta u Domovini pokazali su kroz brojne riječi podrške i hvale Projektu „Dom fra Mladen Hrkać“, potpisivanje trajnog naloga za mjesečne donacije te kupovinu humanitarne tombole. Humanitarna tombola, sa 41 vrijednom nagradom, obogatila je program večeri. Cjelokupan prihod od tombole namijenjen je za pomoć osobama na liječenju daleko od doma.

Politika

Crnogorac: “Odlazak Miloševića izazvao lavinu nezadovoljstva unutar srpske zajednice u Hrvatskoj”

Published

on

Predsjednik Saveza srpskih udruga Hrvatske Dragan Crnogorac prozvao je u petak institucije srpske zajednice jer uoči proslove Oluje u Kninu nisu održane tribine na kojima bi se čulo mišljenje običnih ljudi, ocijenivši da je u srpskoj zajednici na djelu “demokratura”.

Crnogorac je poručio kako je došlo vrijeme da se unutar zajednice čuju i druga mišljenja i stajališta, dodajući kako su brojni članovi njihove zajednice izrazili negativan stav u pogledu odlaska predstavnika srpske manjine na proslavu Oluje u Knin.

Znakovitim smatra to što institucije srpske zajednice nisu uoči proslave u Kninu provele tribine ili skupove kako bi se čulo mišljenje običnih ljudi.

Drži da srpskoj zajednici neće biti bolje zbog toga što je potpredsjednik Vlade i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević nazočio proslavi Oluje u Kninu.

Crnogorac je rekao da je odlazak Miloševića izazvao lavinu nezadovoljstva unutar srpske zajednice u Hrvatskoj.

„Čuli smo poruke iz Srbije kao i poruke Srba iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, ali nismo čuli poruke Srba iz Hrvatske”, kazao je Crnogorac, dodavši kako on osobno smatra da predstavnici srpske manjine nisu trebali otići na proslavu Oluje.

Najavio je i kako će se u organizaciji Saveza srpskih udruga Hrvatske, koje je osnovano prošle godine, u ponedjeljak, 17. kolovoza održati skup na temu “Položaj Srba u Hrvatskoj danas i sutra”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milošević: “Marširanje crnokošuljaša, uzvikivanje “za dom spremni”, pjevanje ustaških pjesama sigurno nisu slika Hrvatske kakvu u budućnosti želimo”

Published

on

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava te član Predsjedništva SDSS-a, dao je intervju za Glas Slavonije. Rekao je da reakcije na njegov odlazak u Knin još uvijek traju.

“Važno mi je da sam imao i osjetio podršku u namjeri da zajedno s Vladom mijenjamo društvo nabolje, da krenemo u budućnost s razumijevanjem jednih i drugih, bez omalovažavanja bilo čije žrtve. Sve to, moj dolazak u Knin, premijerov govor i druge geste, neće imati smisla ako se stane samo na tome, ako to ne bude jasno utvrđena politika Vlade. Prije svega građenjem dobre atmosfere u društvu u kojoj će biti moguće pomirenje i otvoren dijalog bez predrasuda i krivih pogleda zbog različite nacionalnosti”, rekao je Boris Milošević za Glas Slavonije.

Priznao je da je pritisak bio velik, i politički i medijski, te da je bilo niz negativnih reakcija. “Išao sam s dobrom namjerom i otvorena srca i u ovom trenutku smatram da nisam pogriješio. Ali prava ocjena bit će moguća tek s odmakom vremena, kada budemo znali što je moj dolazak u Knin sve pratilo i je li Vlada cijeli mandat vodila politiku pomirenja i smirivanja međunacionalnih tenzija u društvu”, dodao je.

Istaknuo je da je govor premijera Andreja Plenkovića za njega bio “ljekovit”: “Ono što posebno smatram važnim jest što je istaknuo kako Srbi ne doživljavaju Oluju na isti način kao i hrvatski narod i iskazao razumijevanje za to bez osude. Smatram sve to bitnim za Srbe u Hrvatskoj s obzirom na to da u dosadašnjem državnom službenom narativu nije bilo mjesta za priču djece Oluje, djece iz kolone, a to su danas odrasli ljudi, građani Republike Hrvatske. Sad se čuje i uvažava i njihovo iskustvo.”

Smatra da je dovoljno problema prošlo da se o toj temi može normalno razgovarati prihvaćajući razlike. Pozdravlja odlazak u Grubore i Varivode jer se “time odaje poštovanje nevinim starcima, građanima Republike Hrvatske ubijenima kada više nije bilo nikakvog razloga za ubijanje”, no ističe da nije bilo nikakvog uvjetovanja.

“I sam kao potpredsjednik Vlade i kao čovjek osuđujem i izražavam pijetet prema svim žrtvama, pa tako i hrvatskim, i osuđujem sve ratne zločine”, dodao je.

Odluka o podršci HDZ-u bila je, kaže, jednoglasna. “Nakon što je postalo jasno da ekstremna desnica nije ostvarila rezultat kakvom se nadala i da ne može utjecati na formiranje Vlade, za nas nije bilo previše dilema. Svima je bilo prirodno da nastavimo suradnju s partnerima koji su nam poznati i s kojima smo surađivali prethodne četiri godine. Nije to uvijek bila lagana suradnja, ali smatrali smo kako je to najbolje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj i društvo u cjelini”, rekao je Milošević dodajući da reakcije iz Srbije nisu neočekivane:

“Očekivao sam da neće biti podrške ni razumijevanja, a nije me iznenadila ni razina osude ni količina uvreda. Prva polovina 90-ih je razdoblje od kojeg se Srbi u Hrvatskoj nikad neće oporaviti. Nije tu u pitanju samo Oluja, koja je samo po sebi bila najveće stradanje i egzodus. Danas je Srba oko 400.000 manje nego 1991., ostala nas je samo trećina u odnosu prema prijeratnim brojkama.”

Od Srbije očekuje podršku u ostvarivanju prava i razvijanju projekata koji su od interesa za zajednicu i idu prema očuvanju identiteta zajednice: “Bilo kakva podrška Srbije treba biti u skladu s unutarnjim propisima RH i međunarodnim pravom. To je legitimno i ne bi smjelo biti sporno.”

Komentirao je i korištenje pozdrava Za dom spremni u javnom prostoru.

“Moj stav, koji sam više puta iznosio i u Hrvatskom saboru, jest da pozdravu “za dom spremni” treba oduzeti pravo javnosti, samo sa strukom treba vidjeti koji bi način bio najbolji. To je pitanje osjetljivo i dijeli društvo iako zapravo nema nikakvih dilema čiji je to pozdrav i koliko je on neprihvatljiv. Osnovno polazište za raspravu o tom pozdravu treba nam biti stav Ustavnog suda da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Stajalište Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je zauzelo stav da se on koristi isključivo u komemorativne svrhe, nije pravna norma na temelju koje bi sudovi i druge državne institucije mogle zauzimati svoje stavove, iako se to događa. Problem s takvim stajalištem Vijeća je što se ono u velikoj mjeri zloupotrebljava. Marširanje crnokošuljaša, uzvikivanje “za dom spremni”, pjevanje ustaških pjesama sigurno nisu slika Hrvatske kakvu u budućnosti želimo”, rekao je za Glas Slavonije.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Najčitanije