Vrhunac toplinskog vala prolazi, stiže osvježenje

Vrhunac je toplinskog vala. Hrvatska se i danas grijala na temperaturama između 35 i 40 stupnjeva, a jednako sparno bit će i sutra. No uskoro stiže osvježenje.

Između 11 i 17 sati tijekom ljetnih vrućina nužno je izbjegavati sunce kako bi se očuvalo zdravlje – recept je to koji se svake sezone ponovno upotrebljava među građanima. Tako su zagrebačke ulice gotovo puste, izlaze tek pojedinci.

Početak kolovoza donio je i najtopliji dan u godini, temperature sežu i do 40 stupnjeva, a meteorolozi su ovaj toplinski val odlučili nazvati Luciferom.

Toplinski val zahvatio je sve dijelove Hrvatske. I sjever i jug bore se s neizdrživim vrućinama.

Godišnji odmori još uvijek traju pa su mnogi odlučili krenuti prema moru, no do tamo bi mogli naići na prometne prepreke.

“Treba na put kretati odmoran, uvijek imati uz sebe dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih pića, treba biti odmoran i ne pretjerano žuriti”, poručuju iz HAK-a.

Zdravlje srčanih bolesnika najosjetljivije je na nagle vremenske promjene, a prvi simptomi toplinskog udara su: tjelesna temperatura iznad 40°C, jaka glavobolja, nesvjestica i smušenost, crvenilo kože i nedostatak znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi te ubrzan rad srca i ubrzano, plitko disanje.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za 10 država južne i jugoistočne Europe. U Albaniji se 300 vatrogasaca bori sa 75 požara, a u Italiji vinogradari berbu počinju tjedan dana ranije zbog ekstremnih vrućina.

Visoke temperature naškodile su i životinjama pa je proizvodnja mlijeka manja nego inače.

Ipak, neki su vrućinama doskočili i pronašli rješenje, barem kratkotrajno.

Meteorolozi najavljuju sparno i vruće vrijeme još u nedjelju, a već poslijepodne te u noći na ponedjeljak stiže osvježenje – pljusak, ali i druga vremenska nepogoda – grmljavinsko nevrijeme.