Vrhovni sud potvrdio presudu Željku Dolačkom za krađu iz policijskog sefa

Hina

Vrhovni sud potvrdio je u četvrtak kaznu od šest godina zatvora bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke Željku Dolačkom zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije 2016. godine.

Najviši sud je u priopćenju, u kojem navodi samo inicijale optuženika, istaknuo da je Dolačkom oduzeta i imovinska korist od 3,3 milijuna kuna koje mora isplatiti Republici Hrvatskoj.

Vrhovni sud je podsjetio da je Dolački osuđen jer je kao visoko pozicionirani policajac iskoristio svoj položaj kojem su bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada pa tako i novac te zlato u metalnom sefu u njegovom uredu. Novac i zlato u vrijednosti od najmanje 3,3 milijuna kuna uzeo je za sebe, a kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured te metalni sef u zgradi policijske uprave, precizirao je sud.

Najviši sud smatra da kazna na koju je Dolački osuđen nije ni prestroga niti preblaga, nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece.

”Iako je do sada neosuđivan, od ovako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje pa ta okolnost ovdje ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je podvukao da postupak Dolačkog ima utjecaj i na povjerenje građana u policiju te da je način počinjenja kaznenog djela, u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi, upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema nedjelu.

Dolački se na izdržavanje zatvorske kazne javio početkom veljače prošle godine, dva dana nakon izricanja nepravomoćne presude. Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura iz policijskog sefa koji nikada nisu pronađeni.

(Hina) xvmaj yam