Vrh policije demantirao optužbe Nikole Kajkića

Izvor: N1

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i njegov zamjenik Josip Ćelić demantirali su navode koje je ranije danas iznio Nikola Kajkić, suspendirani policijski službenik PU vukovarsko-srijemske, koji je udaljen iz službe zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti, odnosno lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru.

“Želim reći da policija u kriminalističkom istraživanju kaznenih djela, tako i kaznenih djela ratnih zločina radi potpuno samostalno, bez političkog utjecaja ili političkih interesa. S obzirom na današnju temu moram reći da sam potpuno svjestan naše obaveze i odgovornosti da pomognemo u utvđivanju svih činjenica i materijalne istine u odnosu na stradavanje osoba i imovine u vrijeme Domovinskog rata.

Vidjeli ste da smo u posljednjih godinu dana postigli rezultate što je rezultiralo podizanjem kaznenih prijava, ali nisam bio zadovoljan što se tiče rezultata oko ratnih zločina na području Ovčare. S obzirom da rad po tom predmetu nije donio nikakve rezultate, kao glavni ravnatelj sam puno prije recentnih istupa u javnosti, još u drugom mjesecu donio odluku da se oformi posebna radna skupina na nacionalnoj razini s ciljem da njenim radom damo novu vrijednost i kvalitetu u istraživanju ratnih zločina. Želim jasno reći da je prije osnivano nekolko radnih skupina, ali nikad radna skupina za istraživanje ratnih zločina na području Ovčare.

Želim reći da nikako ne stoje navodi koji su danas bili izneseni na konferenciji gospodina Kajkića, da je on inicirao da se formira radna skupina. On je bio u ključen u rad radne skupine, ali zbog nedovoljnih rezultata istraživanja nisu donijela ni do osnova, a kamoli osnovane sumnje koja je potrebna za podnošenje kaznenih prijava.”, kazao je na izvanrednoj konferenciji za medije glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Zamjenik Ćelić kazao je kako Kajkićev rad nije bio profesionalan te da je radna skiupina oformljena upravo zbog činjenice da dotadašnji rad nije urodio plodom i podnošenjem kaznenih prijava.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac opširno je obrazložio što je sve bilo pogrešno u Kajkićevim optužbama. Između ostalog, kazao je kako je dokumentacija za koju Kajkić tvrdi da je prikupljana duže vrijeme – bila nedostatna te da ju je i državno odvjetništvo vratilo PU vukovarsko-srijemskoj na daljnje postupanje jer nije bila dovoljna da se pokrene kazneni postupak.

Naveo je da su podnesena samo dva posebna izvješća, i to prvo nakon pet mjeseci i nakon požurnice, iako je rok za to 30 dana. “Time ni na koji način ne želim umanjiti rad kolege Kajkića, samo želim naglasiti da to nije bilo dovoljno za podizanje kaznenih prijava”, kazao je Gerovac.

Podsjetimo, Nikola Kajkić, bivši policijski istražitelj ratnih zločina počinjenih na Ovčari 1991., danas se na konferenciji za medije obratio javnosti nakon što je u veljači udaljen s čela policijskog tima zbog povrede službene dužnosti.

Kazao je kako “predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio” te dodao da je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

“Devet mjeseci radio sam na ovom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske”, kazao je Kajkić, prenosi N1.