Vrdoljak: Zaposlio sam Ponoša zbog njegovih izvrsnih rezultata

H/ Daniel KASAP

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u subotu kako ta stranka neće podržati proračun bez većih plaća za učitelje i nastavnike, a potvrdio je i kako je u svojoj tvrtki zaposlio smijenjenog šefa Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša zbog njegovih “izvrsnih rezultata”.

“Očekujemo rješenje situacije štrajka prije izglasavanja proračuna. Mi nismo ušli u Vladu prije dvije i pol godine ni sa kojim drugim ciljem no obrazovnom reformom. Sve smo napravili, izgradili smo kuću s čvrstim temeljima”, poručio je Vrdoljak u dnevniku RTL-a. 

Jučer im je, kazao je, na sastanku predstavnika vladajuće koalicije predstavljen nacrt proračuna.

“Nacrt je puno jednostavniji nego konačni proračun. Na izričito pitanje kolege Batinića da li prijedlog nacrta podrazumijeva i korekciju ili ponudu s kojom će se ići prema sindikatima u ovom tjednu, dobio je odgovor da nije. Ako je to tako onda mi niti možemo niti želimo usvajati taj proračun nego nastaviti razgovarati”, istaknuo je Vrdoljak.

Na opetovana pitanja hoće li HNS izići iz Vlade ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima Vrdoljak je izbjegavao konkretan odgovor ističući tek kako se zalaže za “obnovu dijaloga” i “nalaženje rješenja kroz razgovor”.

Ne želi, kazao je, konkretno odgovoriti jer drži da “građane ne trebaju zabavljati osobne emocije ili odnosi između političara, već ih prvenstveno treba zanimati koji rezultat se isporučuje”.

Upitan pak je li HNS spreman za izbore, Vrdoljak je rekao da “sada rade posao u Vladi” i “ne bore se za rejting”. Stvarno bih volio da se povećaju plaće, da se ne ide na izbore te da dovršimo mandat kako treba, poručio je.

Zaposlio Ponoša zbog izvrsnih rezultata

Vrdoljak je potvrdio i kako je u svojoj privatnoj tvrtki zaposlio nedavno smijenjenog šefa Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša.

“Rezultati u Fondu su mu bili izvrsni. Politički je platio za spornu snimku, ali on je sjajan menadžer. Ponoš je imao sjajne rezultate. Naslijedio je dug od 400 milijuna, a napustio je Fond s milijardu plusa, pokažite mi nekoga s takvim rezultatima”, branio je Vrdoljak svoju odluku.

Dubravko Ponoš je, naime, razriješen nakon što je na konferenciji za novinare objavio snimku te tvrdio da ga je tajno snimljenim razgovorom ucjenjivao predsjednik Radničkog vijeća u Fondu Mislav Kotarac kojega na toj snimci Ponoš vrijeđa i prijeti mu.

Vrdoljak je komentirao i odluku HNS-ovih stranačkih tijela da ne daju potporu niti jednom predsjedničkom kandidatu ponovivši kako oni žele da se predsjednika bira u Saboru. “Krećemo s tom inicijativom. Već smo osnovali interesni odbor koji je  počeo raditi na formalnom zakonodavnom okviru. U skladu s tim ne želimo istaknuti niti svog kandidata niti bilo kojeg podržati na ovaj način izbora predsjednika države, ako želimo da u sljedećem mandatu do izbora dođe u Saboru”, poručio je šef HNS-a.

(Hina)