Vrdoljak: Mjere Grabar Kitarović nisu odgovorile koliko to košta i kada se mogu očekivati rezultati

foto HINA/ Damir SENČAR

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je u utorak predstavljanje mjera populacijske politike koje je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović jučer iznijela, ali je ocijenio da u njima nisu prezentirani ključni podaci – koliko to košta i u kojem vremenskom roku se mogu očekivati rezultati.

“Pozdravljam svaku inicijativu, no ipak se trebamo malo uozbiljiti, novci nažalost ne rastu na drveću, glupo ih je printati i provocirati inflaciju i mislim da nisu prezentirani ključni podaci – koliko to košta i u kojem vremenskom roku se mogu očekivati rezultati. Ali, nema veze, treba razgovarati, nemam ništa protiv da netko iznese svoj stav”, kazao je Vrdoljak koji je sudjelovao na skupu Dana poduzetnika.

Kritike Grabar Kitarović Vladi su očekivano političke, dolaze izbori

Oštre kritike predsjednice koje je danas s ovog skupa uputila Vladi, rekavši da su pred Hrvatskom neslućene prilike, ali da njihovom iskorištavanju na putu stoji “nesustavnost i politička nezrelost”, Vrdoljak je ocijenio kao “očekivano političke”. “Dolaze predsjednički izbori, pokušava se malo više zagrabiti, a u biti građane je to baš briga”, kazao je.

Upitan kako takve kritike utječu na rad Vlade, kazao je da oni te kritike uvijek poslušaju, ali da realno trebaju realizirati ono što su zacrtali.

Na pitanje je li po njemu važnije smanjiti opterećenje na plaće ili smanjiti PDV, kazao je da nije loše smanjiti PDV, već je samo pitanje je li moguće. Po njemu je moguće i jedno i drugo napraviti, “ako se ide u manjoj mjeri”. “Ako se ide u smanjenje PDV-a za jedan posto, ostaje još prostora za smanjenje drugog poreznog opterećenja. No ipak, to se treba temeljiti na ozbiljnim analizama i razgovoru, a ne paušalnim procjenama”, poručio je predsjednik HNS-a.

Stava je da treba smanjiti poreznu stopu na dohodak od 36 posto, daljnje povećati neoporezivi dio dohotka i poticati snižavanjem stope PDV-a s 25 na 23 posto one sektore i djelatnosti u kojima možemo očekivati veći gospodarski rast i nova radna mjesta. (H)