Vrdoljak: HNS izlazi iz Vlade ako se ne povećaju plaće u prosvjeti

Zagreb, 1.10.2019 - Izjava za medije predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike, te da samim time HNS nema što raditi u Vladi.

Povećanje koeficijenata i plaća učiteljima politički je prioritet HNS-a, koji je u Vladu ušao zbog političke stabilnosti koja je tada društvu bila potrebna i ono što je najvažnije obrazovne reforme, izjavio je Vrdoljak u stanici sastanka stranačkog vodstva.

„Vodstvo stranke danas je, na temelju prethodno donesenih odluka na predsjedništvu stranke i središnjem odboru zaključilo da ako ne bude predviđen rast koeficijenata u proračunu za 2020. od 4,3 posto HNS neće glasati za taj proračun a samim time nemamo mi više što raditi u Vladi”, kazao je predsjednik HNS.

Koeficijenate, smatraju u HNS-u, treba povećati jer je nakon 25 godina reforma ušla u učionice što je popraćeno većim opsegom i složenošću poslova za učitelje i nastavnike, ali i zato da bi se ispravila nepravda nad učiteljima i nastavnicima a koji godinama zaostaju za drugim državnim službama s istom složenosti poslova.

Vrdoljak je rekao da je povećanje od dva posto u ovoj godini već neosporno jer je premijer to prihvatio u rebalansu proračuna, a za sljedeću traže da se u proračunu predvidi četiri posto.

Povećanje u idućoj godini ali sukladno dinamici podnošljivoj proračunu

To je, dodao je, biti predloženo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja sukladno dinamici kojoj proračun može trpiti. „To ne znači od 1. siječnja, to znači tokom godine”, rekao je predsjednik HNS-a, dodavši kako misli da to treba biti prihvatljivo sindikatima kako bi se nakon niza godina tijekom sljedeće godine ta napravda s koeficijentima ispravila.

Vrdoljak je kazao da u slučaju da se ne predvidi povećanje koeficijenata od četiri posto za nastavnike i učitelje, oni neće glasati za proračun, a samim time je njihova pozicija u Vladi bespredmetna.

To, naglasio je, nije pitanje ucjene, već je to pitanje političke odluke da je reforma obrazovanja fokus interesa HNS-a, roditelja, učenika i nastavnika.

HNS neće sebi dozvoliti da sjedi u Vladi i glasa protiv prijedloga premijera ili protiv proračuna već će se “lijepo razići” jer više ne vode istu politiku, rekao je Vrdoljak.

Odgovorio je da je danas nazvao premijera, ali ga je i ranije obavijestio o tom stavu s obzirom da je HNS-ova odluka donijeta prije mjesec dana. „Nekoliko puta smo razgovarali, on ima fokus na kapacitetima proračuna”, dodao je. 

Za današnji razgovor, Vrdoljak je rekao da su vrlo ugodno razgovarali i da je uvjeren da će doći do rješenja, ali da bez povećanja nema njihovih glasova za proračun.

Nakon što je propao drugi krug mirenja Vlade i sindikata, za sutra je najavljen štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, jer Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata.