Vrdoljak: Dobio sam jamstvo premijera da će Zakon o udžbenicima biti usvojen do sredine prosinca

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu da rokovi za planiranu frontalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme od iduće godine nisu ugroženi, nakon što je od premijera Andreja Plenkovića dobio jamstvo da će Zakon o udžbenicima biti 14. prosinca izglasan u Hrvatskom saboru.

“Jučer nakon održane sjednice Vlade, bilo je nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima, i jasno smo komunicirali stav HNS-a koalicijskom partneru, a to je da ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine”, rekao je Vrdoljak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u središnjici HNS-a u Zagrebu.

Zakon o udžbenicima jedan je od ključnih preduvjeta da se obrazovna reforma sljedeće godine frontalno uvede u sve škole, napomenuo je. Objasnio je da je HNS, nakon što konačni prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade održane u petak, kao što je po nekim najavama trebao biti, od koalicijskih partnera zatražio jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti ugrožena.

“Rokovi nisu ugroženi. Ja sam samo želio jučer dobiti jasnu garanciju od partnera da neće ugroziti obrazovnu reformu”, pojasnio je Vrdoljak, istaknuvši kako je nakon izražavanja stava HNS-a, jučer u poslijepodnevnim satima dobio, prvo osobno, a kasnije i javno, jamstvo premijera Plenkovića da će zakon 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

“To je jedan od tri preduvjeta za frontalno uvođenje reforme u škole. Prvi je edukacija koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i očekujem od ministrice (Blaženke Divjak) da će početkom iduće godine usvojiti i kurikularne dokumente”, napomenuo je. Nije htio nagađati o mogućim pritiscima velikih nakladnika te ih sve pozvao da osvijeste nužnost reforme obrazovanja i podupru je “svojom podrškom i prilagodbom”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je, da bi se pravovremeno u siječnju mogao raspisati poziv za udžbenike, nužno da Zakon bude izglasan najkasnije unutar sljedeća dva tjedna.

“Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente, i imati novi Zakon o udžbenicima”, rekla je ministrica.

Novi Zakon o udžbenicima trebao bi, kako je pojasnila, omogućiti promjenu paradigme ‘što znači udžbenik’, u današnjem promijenjenom sustavu gdje nije naglasak na usvajanju goleme količine gradiva. Zakonom se određuju i maksimalne cijene udžbenika, koje će biti deset posto niže od postojećih, a razdvojit će i obavezne udžbenike od ostaloga materijala, čija cijena neće smjeti premašivati 20 posto od ukupne cijene samoga udžbenika po pojedinom predmetu.

Udžbenici će biti laganiji, te će obuhvaćati obilje dodatnoga materijala u obliku interaktivnih sadržaja, video materijala, simulacija virtualnih šetnji i slično. Zakonom se također i jasnije propisuje proces odobravanja udžbenika.

“Moj mandat ministrice je isključivo da provedemo reformske procese, a to je frontalna cjelovita kurikularna reforma od sljedeće školske godine 2019./20., za što nam je nužan preduvjet novi Zakon o udžbenicima”, poručila je Divjak.