Vraćen cijeli iznos stipendija isplaćen djeci BiH ministra

n1

Nakon objave u medijima da je troje djece ministra BiH kantona Darinka Mihaljevića prošle godine dobilo stipendiju hrvatskog Ministarstva obrazovanja, namijenjenu studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, isto Ministarstvo je najavilo da će se s tim pozabaviti policija, a danas su objavili da je cjelokupni isplaćeni iznos vraćen u proračun.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak oglasila se priopćenjem.

“Slijedom mnogobrojnih medijskih upita vezanih uz pitanje isplate stipendije za studente, a pogotovo nakon reakcije Ministarstva kako će se cjelovita dokumentacija proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje, možemo potvrditi da je cjelokupni iznos isplaćenih stipendija navedenih studenata uplaćen u Državni proračun”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjetimo, troje djece ministra BiH kantona prošle je godine dobilo stipendiju hrvatskog Ministarstva obrazovanja, namijenjenu studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. U pitanju su djeca ministra unutarnjih poslova Herceg-bosanske županije Darinka Mihaljevića, koji sa suprugom mjesečno zarađuje 4,5 konvertibilnih maraka, odnosno oko 18.000 kn.

Kako su Mihaljevići došli do stipendija nije poznato. Naime, u natječaju za stipendije navedeni su sljedeći uvjeti: “Prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine).”

Ministar Mihaljević na naše pozive nije odgovarao, međutim on je ranije potvrdio da su njegova djeca na listi dobitnika ove stipendije, a na pitanje kako su se našli na listi dobitnika stipendije za studente slabijeg imovinskog stanja kazao je da o tome ništa ne zna.