Povezite se

Crna Kronika

Vozilo hitne zasuo kamenjem, ozlijeđen zdravstveni djelatnik

Objavljeno

-

U Dugom Ratu istočno od Splita u utorak je, prilikom liječničke intervencije, napadnut i lakše ozlijeđen zdravstveni djelatnik Hitne medicinske pomoći, a iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo apelirali su na državne institucije da se takvi napadi konačno zaustave i sankcioniraju.

“Jutros oko 8,40 sati primili smo dojavu da  je prilikom  liječničke intervencije u Dugom Ratu jedan od članova Hitne medicinske pomoći lakše ozlijeđen”, rekao je za Hinu Jerko Kurevija, policijski službenik za odnose s javnošću u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

Objasnio je kako je pri dolasku na liječničku intervenciju, na koju su bili pozvani, medicinsko osoblje Hitne pomoći najprije verbalno napala jedna osoba i potom bacala kamenje u smjeru članova Hitne pomoći.

“Pritom je jedan član Hitne pomoći zadobio lakšu ozljedu”, rekao je Kurevija i dodao kako je u tijeku kriminalističko istraživanje o tom događaju.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo izvijestila je da je u mjestu Krilo Jesenice suprug pacijentice kamenjem zasuo vozilo hitne pomoći i da su zdravstveni radnici hitne pritom zadobili vidne tjelesne ozljede.

Iz udruge su uputili oštri apel svim državnim institucijama, ponajprije nadležnim državnim tijelima da se konačno zaustave i spriječe te sankcioniraju “sada već svakodnevni i nebrojeni napadi na zdravstvene radnike”. 

Zakon izmijenjen, a napada na zdravstvene djelatnike ima više nego ikada

Podsjetili su da je stupanjem na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona, s kojim je prije više od od godinu i pol dana definirano novo kazneno djelo – prisila prema zdravstvenom radniku – pokušalo pravno zakonodavnim putem djelovati da se smanje i spriječe napadi na zdravstvene radnike.

Statistika, ističu, ne ide tome u prilog jer je napada više nego ikada do sada.

“Susrećemo se sa situacijama da se dogode napadi na zdravstvene radnike, a da represivna tijela ne reagiraju ili reagiraju i dalje na način da zdravstveni radnici sami moraju pokretati kaznene progone protiv napadača ili ako se već podnese određena prijava protiv počinitelja, ista bude odbačena ili neprocesuirana”, upozorili su.

Takvim primjerom, ocijenili su, državna tijela ne ulijevaju nikakvu sigurnost i povjerenje u rad državnih institucija.

Kao problem su istaknuli i izostajanje potrebne edukacije svih čimbenika da je nasilje nad zdravstvenim radnicima neprihvatljivo, kao i promptno i oštro sankcioniranje takvih situacija od strane države.

“Strah kod zdravstvenog radnika te bojazan od novih napada, a da se s druge strane nema prevelike nade i povjerenja u državne institucije, dovodi do toga da zdravstveni radnici neće moći  pružati zdravstvenu skrb na način kako bi to zaista mogli činiti da su sigurni u svom radnom okruženju”, poručili su iz Hrvatsek udruge za medicinsko pravo.

Izrazili su uvjerenje da će u ovom slučaju “institucije ipak odraditi svoj posao” što prije te sankcionirati ovakav nasilni čin.

“Ujedno smatramo da će ovakav i slični slučajevi potaknuti resorno ministarstvo na nužne promjene u zdravstvenom sustavu koje su potrebne na svim razinama zdravstvene zaštite”, stoji u priopćenju HUMP-a.

Crna Kronika

Osumnjičeni za ubojstvo – žrtvama u piće stavljali antipsihotike

Published

on

Županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović/Izvor: Nacionalno/Arhiva/D.Prša

Za dva teška ubojstva i ubojstvo u pokušaju osumnjičeni su 61-godišnji muškarac i 34-godišnja žena koji su prošle godine u kafiću u Plaškom u piće svojih žrtava stavljali antipsihotike, izvijestili su u petak iz karlovačke Policijske uprave i Županijskoga državnog odvjetništva.

Muškarac i žena su u dogovoru od 26. veljače do 28. travnja prošle godine u Plaškom kriomice i neopaženo žrtvama u piće stavljali lijek s klozapinom, zbog čega im je naglo pozlilo, što je uzrokovalo smrt 81-godišnjaka i 51-godišnjaka, a 61-godišnjak je preživio zahvaljujući pravodobnoj liječničkoj intervenciji.

Motiv zasad nije poznat i utvrđivat će se dalje u istrazi koja slijedi, rekla je za Hinu županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović.

Prema kriminalističkoj istrazi, kako stoji u kaznenoj prijavi, oni su tvar koju je nabavio 61-godišnjak stavljali u piće žrtava “s ciljem da ih usmrte” jer su bili “svjesni da lijek u kombinaciji s alkoholom može izazvati naglu smrt”, a to su učinili u tri navrata, kriomice tijekom zajedničkog konzumiranja alkoholnih pića s 81-godišnjakom, 61-godišnjakom i 51-godišnjakom.

Osumnjičenike, ako se im se u sudskom postupku dokaže da su počinili kaznena djela, čeka dugotrajna zatvorska kazna, što se vidi iz obrazloženja za određivanje istražnog zatvora odvjetnice Magdić-Bižanović. Među ostalim, u obrazloženju stoji da je riječ o “kaznenim djelima za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojih su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške”.

Kako je rekla Magdić-Bižanović, sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu u cijelosti je prihvatio njezin prijedlog o određivanju istražnog zatvora osumnjičenicima “zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela” i zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke.

U karlovačkoj Policijskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su njezin načelnik Darko Bratić i načelnik Policijske postaje u Karlovcu Darko Željković izvijestili da su policijski službenici Službe kriminalističke policije te PU i Policijske postaje u Ogulinu u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu dovršili to “opsežno kriminalističko istraživanje”. Utvrdili su da su  60-godišnjak i 34-godišnjakinja pri provođenju kaznenih djela “iskoristili nepažnju žrtava za vrijeme boravka u ugostiteljskom objektu te im u alkoholno piće ubacili tvar klozapin – antipsihotik”.

Na jučerašnjem ispitivanju osumnjičenici su bili zajedno, 61-godišnjak je doveden iz istražnog zatvora, a 34-godišnjakinja iz zatvora jer je na izdržavanju zatvorske kazne za drugo kazneno djelo.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Osijek: Uhićena dvojica koja su počinila 31 kazneno djelo

Published

on

Uhićeni su 41-godišnjak i maloljetnik koji su od travnja do kolovoza počinili 31 kazneno djelo uglavnom teških krađa na području četiriju slavonskih županija, priopćila je u petak osječko-baranjska Policijska uprava. 

“Provedeno je kriminalističko istraživanja nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom i jednim maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje 31 kaznenog djela. Prilikom dolaska na jednu od adresa radi obavljanja pretrage doma i drugih prostorija policajci Interventne jedinice policije spriječili su bijeg 41-godišnjaka”, stoji u današnjem priopćenju.

Kako se izvijestili, pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s počinjenim kaznenim djelima, a šteta se procjenjuje na više od 170 tisuća kuna. Tom policijskom akcijom razriješeno je 31 kazneno djelo, i to 15 teška krađa, deset krađa, tri oštećenja tuđe stvari, dva krivotvorenja isprava i jedna neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari.

Maloljetnik je ispitan u nazočnosti dodijeljenog branitelja, a 41-godišnjak je nakon ispitivanja predan pritvorskome nadzorniku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Nakon svađe na Slavonskoj pucao iz automatske puške

Published

on

Zagrebačka policija prijavila je u petak 58-godišnjaka koji je nakon svađe s trojicom muškaraca na Slavonskoj aveniji ispalio hitac iz automatske puške.

Osumnjičeni se u utorak oko 16,30 sati posvađao i naguravao s trojicom muškaraca na parkiralištu ugostiteljskog objekta na Slavonskoj aveniji, nakon čega je iz prtljažnika mercedesa pulskih oznaka uzeo automatsku pušku i ispalio jedan hitac kako bi ih zastrašio. Nakon što je ispalio hitac, 58-godišnjak se udaljio, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 58-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.       

Ucitavanje vijesti

Najčitanije