Vozilo Hitne za uske uličice

Izvor: HRT

Šibenik je, prvi u Hrvatskoj, dobio novo, 280 tisuća kuna vrijedno sanitetsko vozilo koje se može zavući u uske uličice povijesne jezgre. Iako malih dimenzija, izvrsno je opremljeno za spašavanje života.

– Vozilo ima kisik, defibrilator i respirator kao klasično vozilo. Znači sve ono što propisuje medicinski standard – to vozilo sadrži – izjavio je Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Stane na ležaj bez problema i vozač od gotovo metar i 90! No sve je minijaturno složeno. S razlogom! Vozilo lako i brzo pristupa ulicama, koje su nepristupačne za klasična vozila hitne medicine.

Razlika u gabaritima je golema! Standardno vozilo šibenske hitne pomoći široko je, s preklopljenim retrovizorima – točno dva metra! Novo specijalno sanitetsko vozilo za punih je 60 centimatara uže od standardnog! 60 cm koje, u uskim šibenskim ulicama – život znače!

Sanitetski patuljak uspješno svladava sve šibenske srednjovjekovne tjesnace. Građani pomalo začuđeni. Ali – oduševljeni!

Za njega je Kalelarga – kao Dalmatina! Bez problema stiže – sve do remek-djela Jurja Dalmatinca. A upravo tamo, kažu, imaju skoro najviše intervencija.

– Jer, dosta posjetitelja dođe tu na katedralu i tu kolabiraju, dehidriraju. Niz skale smo to znali nositi – na vrećama, na nosilima. Ali evo sad, hvala Bogu, vozilom ćemo doći točno na lice mjesta – kaže Branko Radić, vozač hitne pomoći.

I to nije sve! Šibenik će uskoro dobiti – i specijalni brod za hitnu pomoć!