Vozači autobusa prosvjednom vožnjom počeli štrajk upozorenja

Zagreb, 23.08.2019 - Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 satu započeli su desetominutni štrajk upozorenja, krenuvši u prosvjednoj koloni autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na slici autobusi parkirani na parkiralištu Zagrebačkog velesajma. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ds

Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati započeli su desetominutni štrajk upozorenja, krenuvši u prosvjednoj koloni s 30-tak autobusa od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sindikati organiziraju štrajk upozorenja od 10 sati do 10,10 sati u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu diljem zemlje, tražeći povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora te donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika.

Traže i uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.

Zahtijevaju i hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, najavljuju puno veću sindikalnu akciju za 9. rujna, kada će krenuti u štrajk na neodređeno vrijeme, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Zagreb, 23.08.2019 – Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati započeli su desetominutni štrajk upozorenja, krenuvši u prosvjednoj koloni s 30-tak autobusa od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ds

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak izjavio je Hini kako današnjom akcijom pokušavaju utjecati na Vladu i resorna ministarstva da pokrenu pregovore i riješe probleme javno-linijskih prijevoznika. 

“Mi nismo isključivi, tražimo minimalno 10 posto povećanje plaća, a poslodavci kažu da to ne mogu ispuniti jer nije uređeno tržište javno-linijskog prijevoza”, kaže Lisičak.

Upozorio je da vozači u najboljim godinama zbog malih plaća napuštaju Hrvatsku. “Naši vozači su plaćeni 3800 i 4200 kuna i sad se svi čude da idu van, a ostane onaj koji baš mora. Pa nije interes nijednom mlađem vozaču, koji je u najboljim godinama, da ide van, nije njemu ljepša neka druga država nego Hrvatska. Ali, egzistencija ga gura”, ističe Lisičak.