Vojska ide u pomoć Ministarstvu zdravstva

Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pružit će pomoć Ministarstvu zdravstva, usvojeno je na sjednici Vlade u četvrtak.

Vlada je usvojila Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Ministarstvu zdravstva postavljanjem ekspedicijskog kampa i šatora tipa Alaska na području KB Dubrava. Odluka o pružanju pomoći za vrijeme trajanja epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom usvojena je na sjednici Vlade u četvrtak, 19. ožujka 2020.

Naime, temeljem zahtjeva Ministarstva zdravstva, Hrvatska vojska, kao dio sustava domovinske sigurnosti, pružit će pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu ustanove KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe.

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnog intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Zahvala MORH-a svim zdravstvenim djelatnicima

Na sjednici Vlade, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Ministarstvo obrane želi zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima na čelu s ministrom na svemu što čine za zdravlje i sigurnost naših građana. Ministar zdravstva zatražio je pomoć od Ministarstva obrane da Hrvatska vojska svojim sposobnostima pruži pomoć u provedbi mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom. Hrvatska vojska je spremna kao dio sustava domovinske sigurnosti, u skladu s epidemiološkom situacijom, pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora.”

Ministar je naglasio kako Vlada čini sve kako bi upravljala krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusom, što nije nimalo jednostavno.

“Upravo zahvaljujući konceptu Sustava domovinske sigurnosti i praksi koju smo do sada imali u borbi protiv ugroza (poplave, požari, snježne padaline) došlo je do pravovremene reakcije te se primjenjujući određene metode rada i određene mjere, nastoji u što većoj mjeri suzbiti širenje virusa. Iznimno je važno da združujemo resurse, odnosno snage i sposobnosti na razini cijele države te da zavisno o tipu ugroze, koristimo mehanizme i sposobnosti”, naglasio je ministar.

Nacionalno/N1.