Vojska čisti snijeg na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca

Snježne padaline koje su zahvatile većinu kontinentalne Hrvatske i jak vjetar na Jadranu izazvali su u petak brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, zbog čega su pripadnici Hrvatske vojske angažirani u pomoći lokalnom stanovništvu na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca, a ministar obrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice u 16 sati.

Iz MORH-a je potvrđeno da je u Delnicama angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga RH i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 vojnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera. Na područje Gračaca upućeni su kamion samoistovarivač i kombinirka.

Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane, izvijestio je MORH.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je kako je 45 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano u Gospiću, gdje čiste snijeg oko javnih ustanova, dok je službenicima Policijske postaje Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo u pomoć 26 vojnika iz vojarne u Kninu.

Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu. S obzirom da je trenutačna visina snijega 90-ak centimetara, a snijeg pada i tijekom prijepodnevnih sati, vojnici i policajci nastavljaju sa čišćenjem snijega i tijekom petka.

S obzirom da je kretanje i sigurnost pješaka u zimskim uvjetima otežana, policijski službenici u svim gradskim središtima PU ličko-senjske reguliraju promet i pomažu građanima.

U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na prometnicama, policija provodi mjere ograničenja prometa za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu, kao i za kamione s prikolicama za koje je promet trenutačno zabranjen.

Krstičević u Delnicama

MORH je najavio da će ministar obrane Damir Krstičević posjetiti Delnice u 16 sati te obići vojnike koji lokalnom stanovništvu pomažu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Krstičević je u četvrtak donio odluku da se Hrvatska vojska uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, a dosad su bili angažirani na području Gospića, u mjestu Čanak kod Korenice i u Donjem Lapcu, navodi MORH.

Hrvatski autoklub izvijestio je jutros da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

“Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme”, istaknuli su.

Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Đurmanec-Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

U četvrtak su snježne padaline zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske, a jak vjetar na Jadranu izazvao je brojne probleme u odvijanju prometa. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je DUZS-u zahtjev za angažiranje pripadnika OS RH-a, pa su vojnici angažirani kao ispomoć civilnoj zaštiti u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak se očekuje pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak.