Vojni helikopter sudjelovao u u spašavanju ribara na Visu

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici HGSS-a sudjelovali su u utorak popodnevne u akciji spašavanja unesrećenog člana posade s plovila u akvatoriju otoka Jabuke, oko 70 kilometara od otoka Visa, akcija je uspješno okončana i ribar je prevezen u KBC Split.

U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja, koja je trajala nepuna dva sata, posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Opisujući tijek akcije satnik Furčić rekao je kako se i tom akcijom potvrdila visoka spremnost i osposobljenost letačkih posada u najzahtjevnijim uvjetima spašavanja.

“Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenom moru bez orjentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog. Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke“, rekao je satnik Furčić.