Vojni helikopter iz Zemunika prevezao srce za transplantaciju u KB Dubrava

Hina

Vojni helikopter u srijedu je prevezao srce za transplantaciju od vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima kada je letačka posada poletjela s letjelišta Pleso do helidroma KB Dubrava, gdje se ukrcao liječnički tim, te su nastavili let prema Zemuniku.

Kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV bojnica Mirna Radošević rekla je da je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik liječnički tim dočekalo vozilo Opće bolnice Zadar gdje obavljena priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

“Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite jedan novi život. Cijela je naša posada ispunjena zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života“, kazala je Radošević.

U letačkoj posadi Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bili su: kopilot natporučnik Stjepan Previšić i tehničar letač satnik Stipe Kršinić, a transplantacijski tim KB Dubrava za transplantaciju srca predvodio je prim.dr.sc. Robert Blažeković.

Zahtjev za angažiranje letačke posade HRZ-a uputilo je Ministarstvo zdravstva RH preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje. (H)