Vodstvo bivšeg karlovačkog nogometnog prvoligaša optuženo za protupravno stjecanje skoro dva milijuna kuna

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je šest osoba povezanih s poslovanjem nogometnog kluba Karlovac, kada je on bio u prvoj ligi, te njihovog knjigovodstvenog poduzeća, zbog sumnje da su neobračunavanjem i neuplaćivanjem poreza i doprinosa klubu, na štetu države, priskrbili 1,89 milijuna kuna.

Ne navodeći imena optuženih, ali ni kluba, Državno odvjetništvo je izvijestilo da su se u klubu činile malverzacije na način da se prikrivala stvarna svrha isplaćenih (oporezivih) naknada, kao da je riječ o knjigovodstveno neoporezivom isplatama čime je za sportski klub pribavljen nepripadajući iznos od 1.89 milijuna kuna na štetu države zbog neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa.

Jedan od optuženika, donedavni predsjednik Županijskog nogometnog saveza Neven Šprajcer, rekao je za Hinu da je istraga u ovom slučaju krenula još 2013. No, tvrdi da “jedino oni u Karlovcu odgovaraju za takve isplate”, jer su se “preko putnih naloga u 99 posto klubova u Hrvatskoj isplaćivale naknade igračima”.

“Policija je završila istraživanje 2013. i može biti da su za to sada podignute optužnice, ali moram vidjeti sa svojim odvjetnikom. Mogu samo reći da u Klubu nisam od 2010. i da znam da se i danas u barem pola klubova tako isplaćuju naknade igračima jer klubovi nemaju dosta novaca da bi zadržali kvalitetne igrače. Državi bi bili bolje da pomogne klubovima”, rekao je Šprajcer.

Zbog ovog slučaja Šprajcer je u travnju 2014. bio i u istražnom zatvoru zajedno s Borisom Kozjanom, tadašnjim direktorom Županijske uprave za ceste te bivšim pomoćnikom načelnika karlovačke Policijske uprave, koji je u vrijeme navodnih nezakonitosti bio predsjednik kluba.

Prvih petero optuženika tužiteljstvo tereti da su tijekom 2009. i 2010. počinili kaznena djela s nakanom da neplaćanjem poreza i obveznih doprinosa ostvare nepripadnu materijalnu korist, pri čemu je direktorica trgovačkog društva koje je vodilo knjigovodstvo za klub, odgovorna i za isplaćivanje naknada igračima i osoblju kluba bez pripadajućih poreza i doprinosa.

Šprajcer je nedavno podnio ostavku na funkciju predsjednika Županijskog nogometnog saveza i to kada mu je ljetos Vrhovni sud potvrdio osuđujuću uvjetnu zatvorsku presuda u aferi “pošteno suđenje. Vrhovni je sud naime popredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željka Širića zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za ‘pošteno’ suđenje osudio na četiri godine zatvora, a Šprajcera na 10 mjeseci uvjetno na rok kušnje od četiri godine. (Hina)