Vodeći svjetski mediji pozivaju EU da pritisne Maltu zbog ubojstva novinarke

EPA/DOMENIC AQUILINA

Urednici osam vodećih američkih i europskih medija pozvali su EU da pritisne Maltu kako bi provela punu istragu ubojstva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije.

Poziv koji su potpisali urednici Guardiana, Sueddeutsche Zeitunga, New York Timesa, Financial Timesa, BBC-ja, La Repubblice, El Paisa i Le Mondea upućen je potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu.

“Tražimo da iskoristite sve ovlasti koje imate na raspolaganju kako bi zajamčili da se se Daphnino ubojstvo potpuno istraži i kako bi se poslala jasna poruka podrške istraživačkim novinarima koji rade u javnom interesu na Malti i u svijetu”, kaže se u pismu.

Citrajući izvještaj Komisije iz 2016. u kojem se kaže da na Malti ima političkog uplitanja u novinarstvo i siromašne uredničke autonomije u nacionalnim medijima, urednici pozivaju da EU istraži u kakvom je stanju neovisnost medija na Malti.

Pismo koje je objavljeno uoči pogreba Caruane Galizije u petak, njezinu smrt naziva “žalosnim podsjetnikom na opasnosti s kakvima su novinari i građani koji se novinarstvom bave suočeni svaki dan, dok pokušabvaju razotkriti korupciju i krminal bogatih i moćnih”.

Timmermans je odgovorio na pismo i poručio da će inzistirati da malteške vlasti “prevrnu svaki kamen”, ali nije kazao hoće li i EU poduzeti neke mjere.

Najpoznatija malteška novinarka koja se borila protiv netransparetnosti i korupcije poginula je 16. listopada u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil.

Malteška predsjednica i premijer izjavili su da neće doći na pogreb ubijene novinarke u petak jer im je poručeno da njihova nazočnost “nije poželjna”.

Caruana Galizia cijele prošle godine objaviljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni premijer Joseph Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave “panamskih dokumenata”. /Hina/