Voda u Slavonskom Brodu nije za piće

Foto: Pixabay

Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta, izvijestio je u petak navečer Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13,00 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

“Ovo onečišćenje se direktno povezuje s incidentom. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije imao je nalaze vode od 19. i 20. veljače i bili su ispravni. Nakon incidenta nismo bili informirani o situaciji, pa smo sami otišli na teren. Trenutno, voda nije za piće i pripremanje hrane u Slavonskom Brodu i općinama Bebrina, Brodski Stupnik, Sibinj, Oriovac, Podcrkavlje i Bukovlje”, izjavio je Duspara nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Slavonskog Broda.

Najavio je da će tijekom noći iz Zagreba biti upućeno deset cisterni vode, a kako su i u pregovorima da se i iz robnih zaliha nabavi određena količina vode u bocama.

Tijekom današnjeg dana bit će poznate i lokacije na kojima će građani moći preuzeti flaširanu vodu i vodu iz cisterni.

“Na ovom području je oko 80 do 90 tisuća stanovnika. U kontaktu smo i s Toksikološkim zavodom kako bi vidjeli kako djeluje dušik kojm je ispitivan cjevovod, kao i kakve su posljedice kemijskog djelovanja pjene koju su vatrogasci koristili za saniranje mjesta incidenta. Postoji mogućnost da je na više mjesta došlo do onečišćenja. Velik dio produktovoda ide kroz šipražje gdje ni inspektorica ni ostali nisu prošli”, upozorava Duspara.

Kako navodi, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike mu je kazala da je inspektorica prošla tri četvrtine terena. No, kaže da ga zabrinjava da se nakon incidenta nije poduzelo ništa.

“Išlo se sakrivati, tvrdi se da je isteklo 150 litara, a možda je isteklo više od 10 ili 15 tisuća litara. Ovo nije bio najbolji način da se radi bez znanja javnosti. Mislim da nisu bile poduzete sve mjere. Kad se produktovod čisti moraju postojati bazeni koji će primiti talog”, rekao je Duspara.

Upitan za komentar današnjeg priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojem stoji da se incident u srijedu dogodio na području s glinovitim tlom i da nije moguće prodiranje naftnih derivata u dublje slojeve, Duspara je ocijenio neozbiljnim.

“Malu djecu u vrtiću uče da par kapi nafte može zagaditi velike količine pitke vode, samo je pitanje kad će doći. Ja nisam očekivao da će se dogoditi tako brzo. Očekivao sam za tjedan ili deset dana. Pričati o glini je dosta neozbiljno”, rekao je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je izvijestio da su uglikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna.

“Što se tiče lakohlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su uzorkovani novi uzorci i rezultati će biti poznati sutra tijekom dana”, rekao je Cvitković, najavljujući da će u subotu ujutro biti izuzeti novi uzorci za treću analizu.

Nakon sjednice gradskog Stožera za civilnu zaštitu održana je i sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, kako bi se načelnike općina u koje se distribuira voda iz Slavonskog Broda upoznalo sa svim nužnim detaljima. (Hina)