Voda u Nacionalnom parku Krka je izvrsne kakvoće

Neovisnim ispitivanjima na više lokacija utvrđeno je da je voda Krke zdravstveno ispravna i da je bogata otopljenim kisikom, uz visoku očuvanost ekosustava, izvijestili su u petak iz Nacionalnog parka Krka.

Kratkotrajna zamućenja prirodna su posljedica podizanja sedimenta zbog temperaturne razlike vode na pojedinim mikrolokacijama, dodaju iz Parka.

Analizu vode proveli stručnjaci s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s Instituta Ruđer Bošković, 22. srpnja, a rezultati su pokazali su da je kakvoća vode ‘izvrsna’ sukladno svim važećim uredbama, a potvrđuju i to da nema onečišćenja rijeke.

Ispitivanjem je utvrđeno kako voda u Nacionalnom parku Krka ne sadrži teške metale, toksične tvari ni fekalne bakterije koje bi potencijalno ugrozile čistoću vode i s njom povezane ekosustave. Na mjestima značajnije biološke aktivnosti izmjerene su najviše vrijednosti klorofila a, uočene su i visoke vrijednosti otopljenog kisika koji potvrđuju da nije došlo do značajnije razgradnje organske tvari, stoji u priopćenju.

Posljednje uzorkovanje površinske vode rijeke Krke obavljeno je na šest postaja i ni na jednoj nije uočeno antropogeno zagađenje, voda je zdravstveno ispravna i sigurna za kupanje na za to predviđenim mjestima. 

Podaci izmjereni terenskom sondom pokazali su i da je voda uzvodno od Roškog slapa značajno hladnija (18 stupnjeva Celzijusovih) od one u dijelu Visovačkog jezera (24 stupnja Celzijusovih). Takve temperaturne razlike često izazivaju kratkotrajno zamućivanje vode, tzv. izmiješavanje.

IZ NP Krka ističu da je riječ o potpuno prirodnoj pojavi uzrokovanoj razlikom u temperaturi vode, (topla voda se ‘uzdiže’ iznad hladne) uslijed koje dolazi do podizanja sedimenta s dna. Takva vrsta zamućenja između Roškog slapa i Visovačkog jezera je kratkotrajna i nema nikakve veze s onečišćenjem, ističu.

Podsjećaju i da se, uz stalni nadzor i praćenje senzornom plutačom, redovna ispitivanja kakvoće vode u Nacionalnom parku Krka od njegovog se osnutka obavljaju u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a da su ovoga puta u analizu uključene i druge neovisne institucije.

(Hina)