Vlatka Vukelić: State Deparment dao povod za referendum o pozdravu „Za Dom spremni”

dr. sc. Vlatka Vukelić

Građanima Hrvatske bespredmetno je komentirati godišnje izvješće State Departmenta o Hrvatskoj. Sve navedeno na sedam stranica famoznog izvješća građani ove zemlje ne žive te primjedbe na napisano s gnušanjem odbacuju. Ono što bi nas trebalo zabrinuti je pitanje kako su nevedene poluistine, laži i manipulacije stigle do ovako važnog tijela te koja je njihova svrha.

Ako je cilj ovakvih izvješća likvidacija nacionalnog ponosa, identiteta, tradicije i religije, dužni smo stati u obranu navedenih vrijednosti.

Nejasno i sve češće proizvoljno tumačene pojedinih zakona RH, dovodi nas u probleme, kako na unutarnjepolitičkom, ali i društvenom djelovanju, tako i na vanjskopolitičkom djelovanju prema partnerima iz NATO – pakta. Kako bi smo u buduće izbjegli dileme, nepoznanice, sve veću društvenu diobu, ali i zaštitili dignitet zemlje i njezinih žitelja, tražimo Vladu RH da zauzme jasne stavove po pitanju hrvatskog pozdrava:“ Za dom spremni“, jer će ovaj fenomen označiti početak jasnog rješavanja nametnutih nam problema.

Tražimo da se rješavanje ovoga pitanja što prije provede na način kako je zakonom propisano, a ako postoji bojazan da je struktura koja o ovim pitanjima daje mišljenje te donosi odluke, kontaminirana, pozivamo građane na referendum oko razjašnjavanja povijesnih istina.

Razvijene demokratske zemlje u Europi, poput Švicarske, ne boje se plebiscita te koji puta i naoko nevažna pitanja rješavaju na ovakav način, pa neka konačno  i sami građani Hrvatske kažu što misle o pozdravu „Za dom spremni“, a ne da to u njihovo ime iskazuju razne civilne udruge i mediji sumnjivih namjera.

Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić, dopredsjednica HSP AS