Vlatka Vukelić: “Prvi partizanski odred u Sisku je povijesna krivotvorina”

dr. sc. Vlatka Vukelić

Piše: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

Već godinama ukazujem na nepravdu kojom je okaljan 22. lipnja u Sisku. Umjesto veličanstvenog obilježavnja pobjede koju je izvojevala združena kršćanska vojska nad Osmanlijama 1593. godine na spomenuti datum te time postavila granice suvremene Europe kakvu danas poznajemo, Hrvatska i sisačka vlast degradira ovaj povijesno dokazani događaj i veličaju „događaj“ koji se nije uopće dogodio na taj niti bilo koji drugi datum, piše za Nacionalno.hr predsjednica Udruge Hrvatska Slobodna Desnica, povjesničarka i vijećnica grada Siska doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Još gore od navedene manipulacije boli činjenica da svoju manifestaciju održavaju na području masovnih grobnica u kojima su posmrtni ostaci 6000 zvjerski ubijenih komunističkih neistomišljenika. Oni su ubijeni krajem Drugog svjetskog rata i sahranjeni u neoznačenim grobištima u šumi Brezovica gdje je danas održan središnji dio obilježavanja Dana antifašizma.

Izmišljeni datum i mjesto osnivanja Prvog partizanskog (sisačkog) odreda velika je neistina jer se tog dana 1941. godine u šumi Brezovici nije dogodilo ništa. Skupina članova lokalne komunističke organizacije u strahu pred viješću da je Njemačka prekršila pakt o nenapadanju i prijateljstvu sa Sovjetskim savezom pobjegla je u šumu kod sela Žabno nadomak Siska.

Mnogi preživjeli koji su i danas bili u šumi Brezovica sudjeluju u zavjetu šutnje o imenima onih koji su zločine naredili i izvršili.

Povodom gore navedenih događanja održala sam konferenciju za medije, kao i svake godine dana 22.06.2018. kod Križa istine nadomak šume Brezovica u Novom selu Palanječkom. Govorila sam ispred političkog projetka DESNO i nazočnih istomišljenika o navedenim temama i povijesnim argumentima koji potvrđuju navedeno.

Ono što smo mogli ponovo vidjeti bilo je dovođenje „publike“ autobusima ne znamo otkuda, što potkrepljuje činjenicu kako ovo obilježavanje kod ovog spomenika nije u tradiciji lokalnog stanovništva. Nemam ništa protiv obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj sve dok je navedeno u skladu sa zakonom i ako nije državni praznik. Svjesni razloga zbog kojih je ovaj dan obilježavan u RH od stjecanja njezine nezavisnosti, danas možemo zaključiti kako ti razlozi više ne postoje.

Iz tog smo razloga i uputili apel Vladi RH da se ovaj spomendan opterećen doktrinama zaboravljenih vremena više ne obilježava kao državni praznik. Pojedini, još živi antifašisti, trebaju se ograditi od komunizma, kao represivnog totalitarnog režima, odgovornog za mučenje i smrt mnogih hrvatskih generacija. „Moderni antifašisti“, oni koji nisu bili uopće rođeni dok je Drugi svjetski rat trajao, nositelji su brojnih privilegija i nasljednih mirovina svojih roditelja, baka i djedova. Njima jest cilj dijeliti naciju, jer na taj način čuvaju stečene privilegije.

Predsjednica Udruge Hrvatska Slobodna Desnica, povjesničarka i vijećnica grada Siska doc. dr. sc. Vlatka Vukelić