Vlasti RS uvele žandarmeriju, Dodik kaže: “Srbe ima tko da brani”

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uspostavile su novu posebnu policijsku postrojbu pod nazivom žandarmerija, a  prilikom njezina svečanog predstavljanja, u utorak u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će policija RS i dalje jačati te će stoga biti uveden i njen pričuvni sastav.

Žandarmerija unutar policije RS zapravo je paravojna postrojba koja je uspostavljena po uzoru na ustroj kakvoga imaju policijske strukture u Srbiji, no Dodik tvrdi kako je sve to na tragu onoga što rade zapadne države u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

“Žandarmerija je operativna i mobilna postrojba koja se može koristiti svugdje”, kazao je Dodik, koji tvrdi kako je uspostava ovakve postrojbe potpuno sukladna ustavnim rješenjima i odredbama Daytonskog sporazuma.

Postrojba još nije operativna u cijelosti, no plan je da ona bude začetak strukture koja bi zamijenila sadašnje posebne postrojbe. U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima “Despot”, kakve proizvode u suradnji sa Srbijom. 

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH ali i od predstavnika diplomatske zajednice u toj zemlji stigli brojni prigovori zbog najave uspostave pričuvnog sastava entitetske policije, što je ocijenjeno kao kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Dodik je u utorak kazao kako bez obzira na tu “galamu” u RS-u neće odustati od svojih planova te da je uvođenje pričuvne policije samo privremeno odgođeno.

“Odmah da se zna da ćemo razmatrati i priliku za uspostavu pričuvnog sastava policije, jer je to najbolji način očuvanja sigurnosti RS. Srbe ima tko da brani”, izjavio je Dodik.

Ustvrdio je kako se u RS živi “vrlo uspješno”, unatoč činjenici da je u BiH blokiran proces uspostave vlasti.

“BiH je napravljena kako bi bila smetnja, a ne korist za dva entiteta i tri naroda”, kazao je Dodik dodajući kako je vrijeme da se o svemu tome otvori dijalog te kako su u RS-u na to spremni.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je ustvrdio kako je zadaća žandarmerije suočavanje s prijetnjama poput terorističkih te da joj uloga “nije ratovati protiv bilo koga”.

Pohvalio se kako su u proteklih pet godina u RS-u više uložili u policiju, nego za svo prethodno vrijeme nakon Daytona.

“Žandarmerija je tradicija u srpskom narodu, koja je nastala prije stotinu godina i mi nastavljamo tamo gdje smo s tim stali”, kazao je Lukač.