Vlasti RS-a predlažu zatvaranje granice kako bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je u nedjelju da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante koji u nju sve više pristižu od početka ove godine, ocijenivši kako ni zemlja niti njezini entiteti nemaju kapaciteta nositi se s mogućim prilivom tisuća novih migranata.

“Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice entitetske vlade koja je izvanredno zasjedala tijekom dana kako bi razmotrila rastuću migrantsku krizu.

Vlada RS je ocijenila kako u tom entitetu nemaju mogućnosti prihvaćati migrante koji u BiH ilegalno ulaze iz Srbije i Crne Gore, te preko te zemlje pokušavaju naći put do Hrvatske i drugih zemalja Europske unije.

Premijerka Željka Cvijanović kazala je kako će uslijediti pojačano angažiranje entitetske policije radi učinkovitijeg nadzora graničnog pojasa čime bi trebalo pomoći graničnoj policiji koja se sada sama bori s migrantskim valom. Vlada RS također će predložiti Predsjedništvu BiH da naloži angažiranje vojske radi zatvaranja granice.

Od početka godine u BiH je ušlo više od tri i pol tisuće ilegalnih migranata a nitko ne zna gdje su oni sada i koliko ih je u međuvremenu napustilo BiH.

“Ne smijemo biti naivni. Možemo imati ogromne probleme jer se ne može utvrditi identitet ljudi koji dolaze a nemamo ni njihovu zdravstvenu povijest”, kazala je Cvijanović.

Dodikovo je stajalište kako bi BiH trebala u cijelosti blokirati granice i ne dopustiti ulazak migranata na svoj teritorij, poput Mađarske.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za ponedjeljak je sazvao sastanak predstavnika svih razina vlasti kako bi se razmotrilo poduzimanje mjera nužnih za kontroliranje migrantske krize.

Kapaciteti koje BiH ima za smještaj migranata u cijelosti su popunjeni pa novi koji koji pristižu spavaju po parkovima i u improvoziranim šatorskim naseljima, uglavnom u Sarajevu i Bihaću. (Hina)