Vlasnik koji je otvorio teretanu pušten na slobodu, premijera poziva na ostavku

Vlasnik teretane Quantum Premium Gym Andrija Klarić, uhićen u ponedjeljak ujutro zbog otvaranja tog objekta unatoč odlukama Stožera civilne zaštite, zbog čega je kazneno prijavljen, pušten je na slobodu s koje je premijera pozvao da podnese ostavku te poručio da teretane nisu širitelji virusa.

Klarić je u ponedjeljak priveden na kriminalističko istraživanje osumnjičen za širenje i prenošenje zarazne bolesti te je prenoćio u pritvoru, a u utorak je ispitan i na državnom odvjetništvu.

No, tužiteljstvo nije zatražilo da mu se odredi istražni zatvor pa je pušten na slobodu na kojoj je izjavio da tužiteljstvo nema ni jedan dokaz protiv njega, da nije širitelj zaraze i da u Hrvatskoj vrijede dvostruka mjerila jer jedni mogu raditi dok je drugima zabranjeno ustavno pravo na rad.

“Znao sam da je ovo što radim ispravno. Znam da mi nismo širitelji virusa. Nemaju ni jedan dokaz. Od ukupnog broja zaraženih do 1. studenog, 181 je iz ‘gymova’, što je manje od 0.5 posto. Ne mogu nas onda proglasiti opasnim mjestima”, poručio je. Tvrdi da su se u teretani svi pridržavali epidemioloških mjera i da su svi koji su došli vježbati već preboljeli koronu.

Za policajce, državni inspektorat i državnu odvjetnicu koja ga je ispitivala rekao je da su bili korektni i ljubazni te da im je “čak bilo neugodno što to moraju raditi”.

Premijera je pozvao da podnese ostavku i raspiše izbore jer smatra da se vlada ne nosi dobro s covid-krizom, a građane da se sutra okupe na prosvjedu na Trgu bana Jelačića u 10 sati i “usprotive oduzimanju građanskih sloboda”.

Njegov odvjetnik rekao je ranije za N1 da je sve u rukama Državnog odvjetništva, a dojma je da ne zna hoće li se nastaviti postupak ili ne.

“On to shvaća kao borbu ne samo za svoju pravdu, nego kao borbu za sve. Po njegovom, a citiram ga sada, on smatra da je bilo dosta da se ljudi ne bore za svoja vlastita prava”, rekao je Gordan Marović.

Klarića je policija kazneno prijavila zbog širenja zarazne bolesti, no državno odvjetništvo još se nije oglasilo o tom slučaju pa zasad nije poznato hoće li protiv njega pokrenuti istragu.

Prema pisanju medija, Državni inspektorat kaznio ga je s 30.000 kuna. Jedna kazna od 10.000 kuna je za pravnu osobu, a druga za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 20 tisuća kuna.