Vlasnici BiH putovnice trebat će vizu za ulazak u Hrvatsku

Ilustracija

Od početka 2021. godine državljani Bosne i Hercegovine, kao i još 61 države svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji žele putovati u Europsku uniju, morat će prethodno osigurati vizu.

Kako je navedeno na službenoj web stranici Europskog sustava za odobrenje putovanja (ETIAS), radi se o posebnoj vrsti odobrenja i nesmetanog boravka na teritoriju Schengena u trajanju od 90 dana, prenosi Avaz.ba.

”Građani Bosne i Hercegovine od početka 2021. godine morat će dobiti vizu prije nego što krenu na put u zemlje EU”, piše na web-stranici ETIAS-a.

Europska komisija u svom službenom listu netom je objavila izmjene i dopune viznog sustava kojim je predviđeno da i državljani BiH moraju putem interneta ispuniti poseban obrazac.

U njemu će odgovoriti na brojna pitanja – ne samo osnovne podatke nego i imaju li veze s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, jesu li se bavili trgovinom ljudi…

Također, morat će predočiti i svoju povijest zaposlenja, navesti gdje su ranije putovali u zemlje EU te odgovoriti na određena sigurnosna pitanja. Naglašava se kako putovnica aplikanta mora važiti najmanje tri mjeseca od dana planiranog ulaska u EU. Sve će koštati sedam eura, a ETIAS viza važit će tri godine i s njom se može u tom razdoblju neograničeno ulaziti i izlaziti iz EU-a.

Ostaje ograničenje da jedan dopušteni boravak na teritoriju Schengena ne smije biti dulji od 90 dana.

Aplikantu će trebati desetak minuta da odgovori na sva pitanja ETIAS-a. Nakon toga se podaci automatski obrađuju i odgovor na zahtjev za vizu treba stići na e-mail u roku od najviše četiri dana.

U ETIAS-u naglašavaju da će 95 posto aplikacija obraditi u roku od nekoliko minuta i nakon toga na e-mail poslati obavijest o statusu.

Očekuju da će skoro svi zahtjevi biti odobreni u tih nekoliko minuta. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje nekih specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije. Ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je aplikantu odbijen zahtjev za vizu, prenosi Avaz.ba.