Vlaović u Saboru: Osigurati memorandume kako ne bi nestali

Davor Vlaović/Ilustracija

U raspravi o memorandumu o provedbi financijskih mehanizama između Kraljevine Norveške i Hrvatske, saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zahvalio je u petak norveškim poreznim obveznicima što izdvajaju za razvoj pravosuđa i vladavinu prava u Hrvatskoj, te upitao predstavnika Vlade gdje će taj memorandum biti deponiran kako ne bi nestao.

“Hvala poreznim obveznicima Norveškoj, koji evo, doniraju dio svojih sredstava za razvoj pravosuđa i vladavinu prava u Hrvatskoj. Vidite i oni su prepoznali da je kod nas problem pravosuđe i da ne vlada vladavina prava, nego tu treba dodatno ulagati”, kazao je Davor Vlaović (HSS) upitavši gdje će Memorandum o suglasnosti o provedbi Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske biti deponiran kako ne bi nestao.

“Gdje će memorandumi biti deponirani, da ne bi i oni nestali, prijedlog je evo nas iz HSS-a da nabavite sefove, nadzorne kamere, da ne bi ovi ugovori nestali, pa onda ne bi mogli ni realizirali ove projekte”, dodao je.

Iz dobivenih sredstava nabavite sefove i nadzorne kamera kako spisi ne bi nestajali!

Objavljuje Davor VlaovicPetak, 5. listopada 2018.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac odgovorio mu je kako Hrvatska nije jedina zemlja problematična na području vladavine prava jer su i ostale države u Europi dužne raditi na unapređenju na tom području.

Ukupna neto vrijednost Norveškog financijskog mehanizma iznosi 338 milijuna kuna , a darovnica Kraljevine Norveške iznosi 319,8 milijuna kuna, dok će se ostatak iznosa osigurati iz hrvatskog državnog proračuna.

Navedenim financijskim mehanizmima financirat će se projekti u pravosuđu, inovacije, socijalni dijalog, lokalni razvoj, projekti iz područja energije, klimatskih promjena, smanjenja siromaštva i civilnog društva.

Mostovci su prigovorili zbog kašnjenja u realizaciji jer se natječaji za financiranje projekata planiraju raspisati tek krajem 2019. godine .

Državni tajnik Žunac odbacio je progovore o kašnjenju rekavši da su dugo trajali pregovori i kasnila regulativa u državama donatoricama. Zato će natječaji ići polovicom 2019., ugovaranje 2020. i 2021. a provedba u slijedeće tri godine.

Zastupnici su podržali taj memorandum, kao i Memorandum o suglasnosti o provedbi EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske ukupne vrijednosti 444,8 milijuna kuna.