Vlaović: Neodgovorni smo prema vodnom bogatstvu

Davor Vlaović/Ilustracija

HSS-ov zastupnik Davor Vlaović ocijenio je u četvrtak da se neodgovorno odnosimo prema vodnom bogatstvu, pa bi trebalo provesti javnu raspravu o smanjenju broja javnih vodoisporučitelja, ali i smanjenju gubitaka u mreži.

U Hrvatskoj je oko 165 javnih vodoisporučitelja, broj im je povećan kao i broj zaposlenih u njima, prosjek je od 6 do 12 na tisuću stanovnika, dok je u Austriji to samo dva zaposlenika, rekao je Vlaović u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodnu raspravu.

Povećan je, kaže, i gubitak koji su iskazale te tvrtke, a razlog je povećan gubitak u mreži, rezultat svega je visoka cijena vode koju građani ne mogu platiti.

Treba povesti javnu raspravu o smanjenju broja javnih vodoisporučitelja, ali i smanjenju gubitaka u mreži, naglasio je Vlaović dodavši kako HSS traži osnivanje fonda solidarnosti, kako bi se smanjila cijena dovoza vode za otočane.

Branko Grčić (SDP) poručio je kako nisu točne tvrdnje zastupnika HDZ-a da su neke prijašnje vlade, “valjda SDP-a” izdavale jamstva Uljaniku, pa sada HDZ-ova Vlada mora snositi trošak,

“To jednostavno nije istina, odnosno nije potpuna istina”, rekao je zastupnik, navodeći da je SDP-ova Vlada izdala oko 500 milijuna eura jamstava u 2014. i 2015., a dvije HDZ-ove, 2016., 2017. i 2018. ukupno 340 milijuna eura plus 45 milijuna dolara Uljanik plovidbi.