Vladimir Šišljagić najavio kandidaturu za osječkog gradonačelnika

Predsjednik stranke Snaga Slavonije i Baranje (SSIB), bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić u subotu je najavio kako će se na lokalnim izborima kandidirati za osječkog gradonačelnika.

Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao da se odlučio na kandidaturu zbog ukupnog stanja u gradu, koje predugo traje, odnosno zbog nametnute atmosfere letargije, pesimizma i defetizma”, koju želi prekinuti.
Istaknuo je kako je teško promatrati svakodnevnu i dugotrajnu stagnaciju, nazadovanje i propadanje grada, zbog čega ga sugrađani napuštaju, u potrazi za poslom, egzistencijom i boljim životom.

Osijek mora postati zanimljiv investitorima i poduetnicima, onima koji su spremni ulagati u proizvodne pogone i otvarati radna mjesta, a da bi se to dogodilo, moraju se smanjiti prirez, komunalni doprinos i komunalna naknada, spomenička renta i cijena zemljšta u poslovnim zonama te otkloniti postojeće administativne barijere u Gradskoj upravi, poručio je Šišjagić.

Rekao je i kako želi pokrenuti gospodarstvo te Osijeku vratiti status europske metropole, gospodarskog, sveučilišnog i kulturnog središta Slavonije i Baranje.
Govoreći o kaznenom postupku, koji se protiv njega i bivšeg županijskog pročelnika Martina Marolina vodi zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, Šišljagić je podsjetio kako je na osječkom Županijskom sudu već dva puta nepravomoćno oslobođen, te kako je predmet ponovno na Vrhovnom sudu RH te da očekuje potvrdu oslobađajuće presude.

Istaknuo je kako je, u svakom trenutku, spreman podastrijeti sve dokumente koji potvrđuju njegovu nevinost u tome postupku.

Šišljagića i Marolina Uskok je teretio da su, 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi na štetu Osječko-baranjske županije, u više navrata od poduzeća koja su,iz županijskog proračuna, dobivala bespovratnu pomoć, tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetitli za više od 122 tisuće kuna.
Nepravomoćnom presudom, iz svibnja 2016. godine, obojica su oslobođeni optužbe, ali je Vrhovni sud uvažio žalbu Uskoka, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te su, nakon ponovljenog suđenja, ponovno nepravomoćno oslobođeni, u siječnju 2020. godine.