Izvor: D.Prša/Nacionalno

Za guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina, doznaje se, predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Za troje viceguvernera predloženi su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar. Tu je neslužbenu informaciju nakon zajedničke sjednice klubova vladajuće koalicije novinarima potvrdio predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić. Kazao je da su te prijedloge podržali i njihovi koalicijski partneri.

Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera. Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja, ustvrdio je Bačić.

S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka. Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo, odgovorio je Bačić.

Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema. Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu Odbora. Neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema, poručio je Bačić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here