Vladajući žele Vujčića za guvernera HNB-a, a Švaljek za njegovu zamjenicu

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Za guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina, doznaje se, predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Za troje viceguvernera predloženi su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar. Tu je neslužbenu informaciju nakon zajedničke sjednice klubova vladajuće koalicije novinarima potvrdio predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić. Kazao je da su te prijedloge podržali i njihovi koalicijski partneri.

Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera. Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja, ustvrdio je Bačić.

S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka. Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo, odgovorio je Bačić.

Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema. Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu Odbora. Neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema, poručio je Bačić.