Povezite se

Politika

Vladajući vijećnici okrenuli leđa Matici hrvatskoj Sisak i djeci iz HK Siscia

Objavljeno

-

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Siska, vijećnici iz redova HDZ-a, HSLS-a i HKS-a, tražili su dopunu Dnevnog reda s dvije točke, a koje su vijećnici vladajuće većine SDP, MOST, Hrvatski laburisti, HSS Braće Radić odbili.

Jesu li to učinili zbog poslova koje su dobili u mandatu Ikić Baniček odnosno poslova njihove rodbine i članova obitelji, zbog naknada u nadzornim odborima i upravnim vijećima ili im jednostavno nije stalo do hrvatske kulture, sisačkih umjetnika, djece, športaša.

Dopune su bile vezane uz ostvarivanje prava Hokejskog kluba „Siscia“ na korištenje prostora Ledene dvorane Zibel budući je Rješenjem Vijeća sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora od 16. siječnja 2019. godine, ukinuta Odluka Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Grada Siska kojom se isključuje Hokejski klub „Siscia“ iz članstva Zajednice sportskih udruga Grada Siska.

Druga dopuna vezana je uz Odluku o raskidu Ugovora o korištenju poslovnog prostora za kojeg stoji u obrazloženju gradonačelnice da Grad Sisak kao vlasnik prostora treba prostor za druge potrebe, a tražili smo dostavu akata iz kojih proizlaze te “druge potrebe”. Ili su “druge potrebe” navedene samo kao razlog da se Matica hrvatska izbaci s ciljem uništavanja. Prvi pokušaj je bio smanjenje sredstava za “Kvirinove susrete” prošle godine. Možda zbog manifestacije koja nosi ime svetca zaštitnika grada Siska?

Sisačka djeca treniraju u Zagrebu, a Siščanke i Sisčani vladajuće većine u Gradskom vijeću su ih otpratili na put u Delnice okrenutih leđa gdje ovaj vikend igraju “domaće utakmice”. Hvala Europskom gradu sporta!

Danas su gradski vijećnici vladajuće većine, odbacivši naše prijedloge podanički otvoreno podržali autokraciju, politiku s elementima diskriminacije. Proteklih dana na svojim društvenim mrežama zdušno su branili Maticu i hrvatske interese, najavljivali da će upotrijebiti sve svoje snage i mogućnosti utjecaja kako bi se nepravedne odluke poništile. Danas su očito prevladali drugi interesi. Vjerojatno isti kojima su bili vođeni kada su odbili nižu cijenu vrtića i druge projekte koje smo predložili.

Svojim političkim činom pali su na testu uključivosti, tolerancije, partnerskog odnosa građana i vlasti zaboravljajući da su oni samo predstavnici građana koji su ih na ta mjesta birali.

Klub vijećnika HDZ-a gradonačelnici darovao Bonton!

Potaknuti nizom sramotnih odgovora gradonačelnice na konkretna vijećnička pitanja, u kojima vrijeđa oporbene vijećnice, žene, majke a tek potom političarke parafrazirajući ih neznalicama i sramotom ovog grada, gradonačelnici je u prigodi Dana žena, a u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja u ime Kluba vijećnika darovan bonton:

“Poštovana Gradonačelnice,

nastavno na odgovore koje pisanim putem upućujete vijećnicima parafrazirajući ih lopovima, neznalicama, sramotom našega grada, pri čemu izbjegavate konkretne odgovore koje dugujete svim Siščanima, dopustite da Vam danas predamo poklon u nadi da ćete pronaći dijelove civiliziranog ponašanja. BONTON!

Vidjet ćemo jeste li ga pročitali i kako je utjecao na Vas do idućeg Gradskog vijeća,” rekla je Vesna Štengl.

Priopćenje je Kluba vijećnika HDZ, HKS, HSLS

Politika

HSP objavio smjernice spašavanja gospodarstva, traži ukidanje financiranja svih nepotrebnih udruga

Published

on

Karlo Starčević, predsjednik HSP-a/Izvor: Nacionalno

Hrvatska stranka prava oglasila se priopćenjem u kojem poručuju kako Vladine mjere za spas gospodarstva nisu ni približno dovoljne te su predložili nekoliko smjernica na temelju kojih bi trebalo spašavati ili stimulirati gospodarstvo. Među ostalim traže ukidanje financiranja svih nepotrebnih udruga.

Od javnog sektora zahtijevamo solidarnost sa onima koji svaku recesiju iznesu na svojim leđima – privatnim sektorom. Predlažemo neka prvi korak bude racionalizacija troškova rada javne uprave. To bi bila vrlo dobra poruka, poruka koja bi dodatno potaknula hrvatsko zajedništvo, koje nam je sada, baš kao u vrijeme Domovinskog rata, najpotrebnije.
Na tome ne treba stati, te zbog toga, od Vlade RH, umjesto odreknuća dijela poreznih obveza i daljnjeg zaduživanja realnog sektora, Hrvatska stranka prava zahtijeva ove hitne mjere:

– Ukidanje financiranja svih nepotrebnih UDRUGA koje ne služe javnom dobru: Dokumenta, GONG, B.a.B.e., Iskorak, Kontra, Centar za ženske studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Glas Razuma, Inicijativa Nisam vjernik, Udruga Protagora, Udruga “Centar za građansku hrabrost”, Udruga “David”, Ženska mreža Hrvatske, Udruga “Antares”, i mnoge druge .…… kojima se isplaćuju milijarde kuna poreznih obveznika prikupljenih u realnom sektoru.

– Odricanje od svih parafiskalnih nameta, uredbu o ukidanju naplata komorskih članarina te naplatu PDV-a nakon naplaćenih, a ne izdanih računa.
– Hitnu izmjenu sustava doprinosa i otvaranje rasprave o reformi sustava zdravstvenog osiguranja koji grca u dugovima i korupciji. Bez toga, u nekoj budućoj krizi, riskiramo ostati i bez onoga što nam je u ovoj krizi toliko dragocjeno – sustava javnog zdravstva.
– Umanjenje naplate (dvije trećine) HRT pristojbe, ukidanje naknade ZAMP-u pošto već jedan dio dobivaju od HRT-a.
– Hitno povlačenje financijskih sredstava iz raspoloživih izvora u EU institucijama, a za potrebe sanacije gospodarstva i oporavak društva u Hrvatskoj
– Hitnu javnu raspravu – referendum, o politici zaduživanja budućih naraštaja, osim u svrhu refinanciranja kredita radi smanjenja kamata.
– Hitna izgradnja strateških tvornica (moguće i kroz javno-privatno partnerstvo) za sve vrste namjenske i strateške proizvodnje: hrana, medicinske potrepštine, proizvodnja lijekova, građevinski materijal, drvodjelstvo – drvna industrija, solarne elektrane, napredne tehnologije – PLC sklopovi, hitno aktiviranje Imunološkog zavoda i stavljanje u funkciju, te mnogi drugi projekti koji mogu proizaći i iz inovacija i patenata hrvatskih izumitelja – a kroz osnivanje Fonda za financiranje hrvatskih inovacija pri HGK

“Kao stranka hrvatskog Webera, dr. Eugena Kvaternika, naše je naslijeđe boriti se za one koji žive od svoga rada. Hrvatski glavničar nas uči kako je vrlo važno hrvatskom čovjeku omogućiti živjeti od vlastitoga rada, u tom smislu, on treba zaštitu, a ne dadiljanje države. Država kao takva MORA biti okvir napretka i opstanka, a ne represivni mač prema svojim građanima.”

Međuostalim kažu kako je svaka kriza prilika za katarzu. “Poznato je kako svaka kriza, ako se njome upravlja na ispravan način, može biti i šansa. Aktualna kriza je jedna od prvih, ako ne i prva, u novijoj povijesti u kojoj je došlo do poremećaja u ponudi i potražnji, te u tom smislu apeliramo na premijera Plenkovića neka ovu situaciju iskoristi za korijenite promjene i racionalizaciju rashodovne strane proračuna. Sada nije trenutak za razmišljati o interesnim skupinama i njihovim apetitima, jer opstanak i budućnost države važniji su od bilo čega, pa i od ishoda parlamentarnih izbora.”

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kritizirao vladajuće: Vratite dio novca građanima

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u četvrtak vladajućima kako je sada vrijeme da dio novca koji im građani plaćaju vrate građanima jer im je potrebna pomoć, umjesto što skupljaju političke bodove i pokušavaju ukinuti demokraciju.

“Ne plaćamo mi te poreze, prireze, trošarine i ostale daće da bi vladajuća oligarhija zapošljavala ‘svoje kadrove’ i osiguravala sebi i njima velike plaće, nego zato da u svakom trenutku naši vrli političari, bez obzira na to tko je trenutno na vlasti, budu spremni dio tog novca vratiti građanima, kada je građanima pomoć potrebna”, napisao je Škoro na svojem facebooku.

Ustvrdio je kako u Hrvatskoj plaćamo velike poreze i prireze, možda i najveće u ovom dijelu svijeta.

“Ne trebaju nam odgode i dodatni krediti, ne treba nam mizernih pet posto od iznosa za popravak potresom oštećenog objekta i ne trebaju nam vaše jednomjesečne plaće. Ne! Treba nam sposobno vodstvo koje će spasiti ionako posrnulo gospodarstvo, pomoći potresom pogođene građane i opće stanje nacije. To se od vas vladajućih očekuje”, ističe Škoro.

Upozorio je vladajuće da ne koriste izvanrednu situaciju kako bi skupljali političke bodove i ukidali demokraciju jer žele uvesti “izvanredno stanje i nadzor mobitela”.

“U Hrvatskoj ima više mobilnih uređaja nego stanovnika. Što ćete time dobiti? Što je konačni cilj? Nemojte ukidati temeljne ljudske slobode svima zbog neodgovornih pojedinaca”, naglasio je Škoro.

Istaknuo je da se u potresu ne bi srušila kulturna baština da se na vrijeme vodilo računa o statici zgrada i objekata u vlasništvu države.

“Nemojte govoriti o neodgovornim pojedincima, nego recite tko su oni i kaznite ih primjereno. Naučite da se bahati  ljudi ponašaju neodgovorno jer se ne boje kazne i suda. Potaknite pravosuđe da provodi te zakone brzo i učinkovito”, poručio je Škoro.

“Em ne znate, em ste vlasti željni. Pod svaku cijenu”, napisao je Škoro u objavi i pozvao građane na zajedništvo uz održavanje fizičke distance od dva metra.

Ucitavanje vijesti

Politika

Miroslav Škoro: Premijer je najavio rezanje plaća u državnom sektoru, neka krene od sebe i svojih pobočnika

Published

on

Danas je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro putem Facebooka zahvalio onima koji su podržali njegov prijedlog da saborski zastupnici, Vlada i ostali dužnosnici u vrijeme krize zbog koronavirusa primaju minimalnu plaću, te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da on bude prvi koji će primiti smanjenu plaću.

“Hvala svim građanima, medijima i političarima koji su, svjesni katastrofe u privatnom sektoru, podržali moj prijedlog od prije dva dana o minimalcu za zastupnike, Vladu i ostale dužnosnike. Budući da je i sam premijer najavio rezanje u državnom i javnom sektoru, pozivam ga da krene od sebe i svojih pobočnika kako i dolikuje svakom pravom vođi”, istaknuo je Škoro.

Dodao je da interes naroda mora uvijek biti ispred osobnog interesa, te predložio da od minimalca budu izuzeti djelatnici i dužnosnici koji ugrožavaju svoje zdravlje u borbi protiv koronavirusa. “Svi znamo tko su oni i hvala im”, napisao  je Škoro.

Podržao je ministra zdravstva Vilija Beroša u njegovim naporima u borbi protiv pandemije, kao i njegov “apel svima koji vole Hrvatsku” da doprinesu sprječavanju zaraze i ostanu doma.

Hvala svim građanima, medijima i političarima koji su, svjesni katastrofe u privatnom sektoru, podržali moj prijedlog od…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSubota, 21. ožujka 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije