VLADA: Za Školski medni dan i promociju hrvatskih pčelinjaka dva milijuna kuna

Detalj sa sjednice Vlade

Na današnjoj 120. Sjednici Vlade RH donesena je odluka o donošenju Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka. Ovaj program ima za cilj edukaciju djece i njihovih roditelja, promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i kratkih lanaca opskrbe te naglašava prepoznatljivost domaćih proizvoda kroz uvođenje nacionalne staklenke za med.

Za provedbu projekta osigurano je 2 milijuna kuna, i to 1,2 milijuna za mjeru Školski medni dan i 800 tisuća kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka, a program je na sjednici Vlade predstavio državni tajnik Tugomir Majdak.

Mjerom Školski medni dan financira se nabava meda za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola u iznosu od 60 kuna po kilogramu meda. Mjera će se provoditi u osnovnim školama u školskoj godini 2018./2019. na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara (07. prosinca 2018. godine). Učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijelit će se med zapakiran u „nacionalnu staklenku za med“. Škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i razna edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci biti podijeljena edukativna slikovnica kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.

Mjerom Promocija meda hrvatskih pčelinjaka financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000,00 kuna. Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Korisnik ove mjere je Hrvatski pčelarski savez. Potpora će se dodijeliti za izradu alata za nacionalnu staklenku za med volumena 210 mL i 580 mL.