VLADA: Za poticanje zdravstva u BiH 40 milijuna kuna u ovoj godini

Za poticanje sustava zdravstva u Bosni i Hercegovini u ovoj godini Hrvatska će iz proračuna izdvojiti 40 milijuna kuna, odluka je Vlade sa sjednice održane u četvrtak.

Taj će se novac tijekom godine doznačavati Sveučilišnoj bolnici Mostar za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog materijala, a o načinu utroška Ministarstvo zdravstva i bolnica potpisat će ugovor, izvijestio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tu je odluku stavila u širi kontekst jer je ta potpora, kazala je, dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan Hrvatske, odnosno u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva konstitutivna naroda.

“Na širem političkom planu Hrvatska se zalaže da budu očuvana prava koja proizlaze iz Daytonskog sporazuma, iz Ustava BiH”, naglasila je.

Ova potpora je važna jer utječe da Hrvati u BiH ostanu i opstanu, s obzirom na značajno smanjenje njihova broja u BiH od prije rata do danas. Broj Hrvata u BiH, upozorila je, smanjen je gotovo za dvostruko.

Istaknula je da Hrvatska podupire i mostarsko sveučilište kao i Hrvatsko narodno kazalište.

Pokušavamo na razne načine osigurati uvjete da Hrvati mogu u potpunosti ostvariti svoja prava na obrazovanje i kulturu na hrvatskom jeziku, te da imaju osjećaj da ostvaruju sva prava koja trebaju imati kao jednakopravni građani BiH, dodala je.