Povezite se

Politika

Vlada uložila 1,39 milijardi kuna, a stopa zaposlenosti mladih pala

Objavljeno

-

Tijekom 2018. godine Hrvatska je za razvoj i provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja potrošila 1,39 milijardi kuna, od čega gotovo polovicu iz državnog proračuna, no glavni cilj koji si je zadala – povećanje stope zaposlenosti radnosposobnog stanovništva od 15 do 64 godine za barem 2,3 postotna poena – nije postigla.

Stopa zaposlenosti lani je narasla za tek 1,7 postotni poen, sa 58,9 posto 11 2017. na 60,6 posto ukupno zaposlenog stanovništva promatrane dobi, čime je Hrvatska i dalje na 25. mjestu ljestvice sastavljene od 27 država Europske unije. Lošije su Italija i Grčka, prosjek EU iznosi 68,8 posto, a Švedska, primjerice, bilježi stopu od 77,5 posto zaposlenog radno sposobnog stanovništva. Pokazalo je to Izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u RH za 2018. godinu, koje je prošli tjedan predstavljeno na sjednici Vlade, podsjeća Jutarnji list.

Ni drugi najvažniji cilj povećanje stope zaposlenosti mladih u dobi od 15 do 29 godina nije ostvaren, upravo suprotno. Prema predstavljenim podacima, cilj je bio relativno skroman povećati stopu koja je 2017. iznosila 42,9 posto na 43,4 posto u 2018. No, unatoč svim mjerama, dogodilo se da je stopa pala, te je u trećem kvartalu 2018. iznosila 42,5 posto, donosi dnevnik.

Jedini konkretni cilj iz domene zaposlenosti koji je postignut jest povećanje stope zaposlenosti starijih osoba, u dobi od 50 do 64 godine, čija je stopa povećana sa 49,2 posto na 51,7 posto, što je 0,4 postotna poena više od postavljenog cilja.

“Ako glavni cilj nije postignut, unatoč vrlo ozbiljnom ulaganju, onda imamo problem koji sada treba ozbiljno analizirati i vidjeti što bi bilo dobro mijenjati kako bi povećali uspješnost”, kaže za Jutarnji list dr. Hrvoje Butković s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koji se bavi novim oblicima rada u Hrvatskoj.

Problem očito ne leži u pomanjkanju novca, upozorava i Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, članica Radne skupine za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja.

“Treba vidjeti kako ga i na što trošimo. Mladima je i dalje najdostupnija mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja ne predstavlja oblik zaposlenja i tjera mlade da rade za minimalac barem godinu dana bez ikakve garancije da će nakon toga dobiti posao. Pripravništvo, koje je također jedna od mjera koju smo tijekom 2018. provodili, uz SOR nije imala šanse, iako se radi o zasnivanju radnog od nosa i stjecanju svih prava, poput bolovanja, te primanjima u visini od 70 do 80 posto pune plaće”, ističe Miličević Pezelj za Jutarnji list.

Politika

Petir: Škoro želi dobro Hrvatskoj, ali naši ciljevi i programi se ponešto razlikuju

Published

on

Marijana Petit/Izvor: Facebook

Ne bih željela svojim djelovanjem pridonijeti tome da se rasipaju glasovi od centra prema desno, rekla je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku Marijana Petir objašnjavajući odluku da na parlamentarne izbore izađe kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinici.

Na pitanje kako to da se odlučila za HDZ, a ne za Domovinski pokret Miroslava Škore, s kojim je također pregovarala, rekla je da je ovo prijeloman trenutak za Hrvatsku i da ne bi željela pridonijeti tome da se glasovi od centra prema desno rasipaju jer “znamo kakav izborni zakon imamo” pa bi ti glasovi mogli završiti u rukama onih “koje ne želimo na vlasti”.

– A ja mogu otvoreno reći da ne želim da ljevica dođe na vlast, dodala je.

Petir kaže da je sa Škorom imala konstruktivne razgovore.

– On želi dobro Hrvatskoj jednako kao i ja, naši putevi kako to ostvariti i ciljevi i programi se ipak ponešto u tom dijelu razlikuju, rekla je Petir.

Petir je rekla kako je s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem razgovarala o programima i projektima koji su važni za Hrvatsku, a koji se podosta odnose i na sektor koji ona podulje prati – poljoprivreda i ruralni razvoj. Smatra da možemo poziciju države članice Europske unije iskoristiti da pomognemo tom sektoru i cijelom gospodarstvu.

– Uspjeli smo u zadnji tren uvjeriti EK da odobri dodatnih 15 milijardi eura upravo za ruralni razvoj, što je izuzetno značajno, dodala je.

Na pitanje zašto nije htjela biti na HDZ-ovoj listi za europarlamentarne izbore odgovorila je da se tada tražilo da se učlani u HDZ, što za nju nije bilo prihvatljivo, a što danas, kako je rekla, više nije tema razgovora. Važno joj je zadržati status nezavisne zastupnice, dodaje.

– Također mi je važno da se razumije da se ja još uvijek borim za HSS, doduše, na Visokom upravnom sudu, jer nemam drugih instrumenata, s još nekoliko entuzijasta, jer smatramo da je sve što je Krešo Beljak napravio sramotno, pogubno i vodi uništenju jedne od najstarijih stranaka u Hrvatskoj, poručila je Petir.

Rekla je kako nikada nije zatvorila vrata HSS-u niti bi rekla da je HSS zatvorio vrata njoj, već da se radi o nedjelu predsjednika stranke Beljaka i njegovog užeg tima koji su “svi do jednog uhljebnici na listi SDP-a”.

– SDP zna da oni ne vrijede sami po sebi ništa jer to vidite po broju glasova koje su osvojili. Ja sam sama na europarlamentarnim izborima osvojila 48.000 glasova, oni svi zajedno nisu bili u stanju osvojiti 5000 glasova, rekla je Petir, dodajući da se radi o neoprostivoj izdaji i prodaji.

Izrazila je uvjerenje da će HDZ zajedno s nezavisnima na svojim listama osvojiti većinu, a u slučaju potrebe podrške i koaliranja zalaže se da to bude s onima koji dijele iste programske vrijednosti i načela koja teže zaštiti općih ljudskih i tradicionalnih vrijednosti.

Nacionalno/HRT

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Vlada želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske

Published

on

U Slunju je u utorak potpisan ugovor o izgradnji vodoopskrbnih i vodozaštitnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a potpisivanju je nazočio i premijer Plenković koji je poručio kako se to oslanja na aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.   

Projekti se odnose na područje Grada Slunja, te općina Cetingrad, Topusko, Generalski Stol i Jasenovac a njihova je ukupna vrijednost 43,72 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske vode su 2020. osigurale iz svojih izvora gotovo 15 milijuna kuna za te projekte. Premijer Plenković rekao je kako je riječ o ugovorima u kontekstu razvoja vodnoga gospodarstva i svega onoga što će povećati kvalitetu života naših ljudi u ovom dijelu tih dviju županija.

“Mislim da je to jako dobra politika i naslanja se na aktivnosti naše Vlade koja im za cilj pomoći svim krajevima Hrvatske, a osobito onim krajevima kojima je potrebna dodatna pomoć i to je ono što mi radimo kontinuirano”, istaknuo je premijer.

Naglasio je kako se promjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave u Karlovačkoj županiji su prihodi 2017.- 2019., povećani županiji za 30 posto, gradovima za 25 posto i općinama za 29,11 posto. 

Povrh toga, spomenuo je niz aktivnosti koje je Vlada učinila iz državnoga proračuna u pogledu regionalnoga razvoja, s više od 51 milijun kuna. Naglasio je da je iz europskih fondova ugovoreno 2,9 milijardi kuna za Karlovačku županiju, od toga 2,8 u mandatu ove Vlade. 

Spomenuo je i mjere koje je Vlada donijela za očuvanje radnih mjesta u onim djelatnostima koje su bile pogođene zbog restriktivnih mjera te istaknuo kako je do 18. svibnja u Karlovačkoj županiji isplaćeno skoro 65 milijuna kuna naknada za radnike u županiji.

“Niz je primjera a osobito u području gospodarenja vodama gdje smo od 2016. do 2020. ukupno uložili 457 milijuna kuna za projekte vodnoga gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Ravnomjerniji regionalni razvoj

Poručio je da su na tom tragu aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.

“I  mi ćemo iskoristiti razdoblje koje je pred nama, dakle ovih idućih sedam godina novi europski proračun koji će nam donijeti u redovitom smislu više od 10 milijardi kuna za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, za kohezijsku politiku, poljoprivrednu politiku, očuvanje radnih mjesta, digitalizaciju – sve ono što želimo dodatno osnažiti na nacionalnoj razini plus još instrument za gospodarski oporavak sa dodatnih deset milijardi eura”, rekao je premijer. 

“Dakle, Hrvatskoj u idućih sedam godina bit će na raspolaganju više od 20 milijardi eura kako bi se vratila na onaj put ekonomskoga zdravoga rasta kakvog smo ostvarili u manadatu naše Vlade prije ovih gospodarskih posljedica nakon pandemije Covida – 19”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da će u tom pogledu Vlada i dalje biti snažan partner i Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i svih gradova i općina.   

Premijer Plenković rekao je i kako mu je posebno drago da su danas u Slunju koji sa svojim prirodnim ljepotama a osobito sa svojim vodama predstavlja biser ovoga kraja. 

Uz premijera Plenkovića, na potpisivanju ugovora  bili su i ministri Tomislav Ćorić i Tomo Medved, a zatim su sa županima i slunjskim gradonačelnikom obišli i otvoreno gradilište na obnovi prvog od dvaju starih mostova u Rastokama, u sklopu projekta “Vodene tajne Slunja“.

Samo ista mjerila prema svima

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika Milanovića koji je danas rekao da je jučerašnja premijerova izjave kako  “za sve treba imati iste aršine”, opasna i poziv na linč, Plenković je rekao kako bi mu bilo bolje da poštuje Dan državnosti, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje. “On ima zanimljive logične konstrukcije. Bilo bi mu bolje da poštuje Dan državnosti,  kao predsjednik RH, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje.”

Odbacio je ocjenu da je njegova jučerašnja izjava kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku prijestolnicu  kulture u Rijeci. Poručio je danas kako samo  treba  imati ista mjerila prema svima, i tu nema pritiska.

Plenković ne smatra da mu je u izbornoj utrci ministar Ćorić “uteg”, kaže da je “šlank” te je najavio da će biti  na listi u 7. izbornoj jedinici.”

Ucitavanje vijesti

Politika

Kajin nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je na konferenciji za novinare u Puli najavio je da će bivši IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin,  kao nezavisni kandidat biti nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u 8. izbornoj jedinici.

Mrsić je istaknuo da će glas za Kajina biti glas za promjene. Upozorio je da Istru i Kvarner čeka teško razdoblje jer su turizam i ugostiteljstvo jako pogođeni pandemijom covida-19 te da će situacija u rujnu biti još teža.

Pitanje je, rekao je. kako će se pomoći turističkom sektoru koji na svojim leđima nosi “nemar korumpiranih političkih elita koje su ubrzali izbore da bi sakrili stvarno stanje u državi”. 

“Premijer Plenković je s ovim mjerama za kvazi očuvanje radnih mjesta i skraćenim radnim vremenom u potpunosti zaboravio na turističke sezonske radnice i radnike koji nemaju posao” – ustvrdio je Mirando Mrsić dodavši kako “Europska unija nije koka koja nese zlatna jaja, jer će se sva sredstva trebati vratiti većom participacijom”. Stoga, smatra on, nužno je oslanjati se na vlastite resurse. 

Nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u osmoj izbornoj jedinici Damir Kajin smatra da je ta koalicija jedina prava socijaldemokratska opcija u ovom trenutku koja će “osigurati da se glas Istre i Kvarnera ponovno čuje u Saboru”.

“Politički sam se ponovno aktivirao jer više ne mogu gledati što se događa u Istri. Ona zaostaje i propada i od regije lider danas postaje regija slučaj. Idem u izbore jer znam da se jedino preko sabora može pomoći Istri i Rijeci. Glas za ovaj današnji IDS je naprosto bačen glas”, naglasio je Kajin, jedan od osnivača IDS-a.

Dodao je da ide u izbore jer “vidi da IDS, ne da nema rješenja za gospodarska pitanja, već je došao u situaciju da više nema ni pitanja”.

Po njegovim riječima, od 2017. godine Istra de facto u državni proračun nije uplatila niti jednu kunu jer, smatra on “sav porezni novac koji se u Istri uprihodovao kroz poreze, doprinose i trošarine i koji je išao prema državnom proračunu u većoj mjeri se vraćao u Istru”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mrsić je rekao kako “priča oko INE i vjetrenjača je vrlo jasna priča kako HDZ funkcionira”.

“To je jedna koruptivna hobotnica i HDZ se unatoč jednom demokratskom imidžu Plenkovića nije promijenio i ostao je isti. Ovo je rezultat svega toga”, izjavio je Mrsić. Na pitanje je li ministar Ćorić u sukobu interesa u slučaju vjetroelektrane, on je ustvrdio kako je on “u sukobu interesa i oko drugih slučajeva” te kako će “iza njega i njegova rada biti velikih repova”.

“Gledajući kako premijer utječe na pravosuđe želeći procesuirati ljude iz lijeve opcije, nisam siguran da će pravosuđe odraditi pravu stvar kada govorimo o ministru Ćoriću. On je direktno u sukobu  interesa, a kada govorimo o vjetrenjačama, tu će otkriti puno stvari, od uloge HNS-a do uloge HDZ-a. Svi su oni umočeni u ovu aferu”, izjavio je Mrsić. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije