VLADA U Sabor upućen prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Foto HINA/ Daniel KASAP

Kako bi se jedinstvenim zakonom regulirala nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova te se na jednom višem stupnju zaštitila temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji, Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

“Pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu najaktualnije je humanitarno pitanje u Hrvatskoj. Dvadeset osam godina od početka Domovinskog rata Hrvatska još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazlažući prijedlog zakona.

Hrvatska trenutno nema reguliran postupak njihovog traženja kao što nema ni jasno određenih nadležnosti u procesu traženja nestalih osoba, rekao je Medved te dodao da se predloženim zakonom prvenstveno želi postići viši stupanj zaštite prava obitelji, da znaju sudbinu svojih nestalih članova.

Zakonom će se jasno i jednoznačno propisuju obveze te definiraju nadležnosti središnjih tijela državne uprave, organizacija i ustanova u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa.

Zakonom se uređuje prikupljanje i obrada podataka i arhivske građe o nestalim osobama, istraživanje prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica te ekshumacija posmrtnih ostataka iz prikrivenih i registriranih grobnica, obrada i identifikacija posmrtnih ostataka te sahrana i trajno dostojno zbrinjavanje.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je konačno došlo vrijeme da se zakonski uredi ova važna tematika s kojom mnoge obitelji žive skoro 30 godina.

Nadzor nad provedbom ovoga Zakona provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja te jednom godišnje Vladi podnosi izvješće.

Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe „Kibernetički štit 2019.“ za uvježbavanje upravljanja u uvjetima kibernetičkih incidenata, koja će se provesti u ožujku.

Vježba će se provesti radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti, odnosno uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jačanja sigurnosne svijesti i sigurnosne kulture na nacionalnoj razini.