VLADA Prihvaćeno niz projekata u Međimurskoj županiji

Čakovec, 25.7.2019 - Vlada RH je u Čakovcu održala sjednicu na kojoj je odlučivala o tri milijarde kuna vrijednim projektima investiranja u Međimurje, od kojih se većina odnosi na infrastrukturu. Na slici Nina Obuljen Koržinek, Blaženka Divjak i Milan Kujundžić. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Vlada je u četvrtak prihvatila projekte koji se odnose na sufinanciranja opremanja sportskih dvorana u Međimurskoj županiji, osnivanje Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest te izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Za projekt sufinanciranja opremanja sportskih dvorana u Međimurskoj županiji na području općina Dekanovec, Sveti Martin na Muri i Sveta Marija te u gradu Čakovcu Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je financijska sredstva u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna u ovogodišnjem državnom proračunu, rekla je na Vladinoj sjednici ministrica Blaženka Divjak.                   

Povijest obitelji Zrinskih i Frankopana

Za projekt osnivanja Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu, u svrhu poticanja budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ministarstvo je osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti, kaže Divjak.

Podržan je i projekt izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, čija je svrha osiguravanje jednakog pristupa obrazovanju učenicima s teškoćama. Naime, postojeća zgrada Centra izgrađena je još 1971. godine, ima osam učionica i primjerena je za školovanje do 70 učenika s lakšim teškoćama, a u školskoj godini 2018/19. pohađalo ju je 166 učenika.

Istaknuto je kako je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina posebna odgojno-obrazovna ustanova u Međimurskoj županiji koja vodi sustavnu brigu o učenicima s većim teškoćama u razvoju.

Donijeta je i odluka o osnivanja javne ustanove Centar za socijalnu skrb Prelog. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković napomenula je da zbog velikog broja stanovnika u Međimurskoj županiji čakovečki Centar za socijalnu skrb nije dovoljan pa se predlaže osnivanje Centra u Prelogu.

Također su darovane nekretnine odnosno zemljišta pojedinim općinama. Općini Orehovica darovano je zemljište površine 67.113 četvornih metara radi provedbe programa stambenog zbrinjavanja i demografske obnove. Općini Nedelišće darovano je zemljište od 7558 četvornih metara za izgradnju dječjeg igrališta. Općina Goričan dobila je zemljište površine 9898 četvornih metara za smještaj društvenog doma, dok je Općini Vratišinec darovana nekretnina radi postavljanja vatrogasnog poligona i održavanja vatrogasnih vježbi.

Poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine

Na dnevnom redu sjednice bilo je i poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se kontinuirano unaprjeđuje obrazovanje romske djece, što se vidi I po sve većem broju stipendija, a posebno je istaknuo osiguravanje dodatnih stipendija za romske studente.

Osigurano  je i 19 posto više sredstava za zapošljavanje Roma, a nastavlja se legalizacija nezakonito izgrađenih objekata u Međimurju. Tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om posebna pozornost posvetit će se upravo pitanju poboljšanja životnih uvjeta Roma, naglasio je Božinović.

Vlada je također dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2020. do 2030. godine za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite subjektima malog gospodarstva u preostalom iznosu od 51 milijun kuna.