VLADA Prihvaćeno izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske u kojem stoji kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno i nema vidljivog potencijala njegova značajnijeg narušavanja, a glavni su izazovi povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje i hibridno djelovanje.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to prvo cjelovito izvješće koje se podnosi od usvajanja Strategije u srpnju 2017.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da izvješće ne daje tek pregled poduzetih aktivnosti i ostvarenog napretka, nego i jezgrovito naznačuje izazove u promicanju nacionalnih interesa i ispunjenju strateških ciljeva.

Prepoznavanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost. Izvješće je dodatna podloga za intenziviranje zajedničkih koordiniranih napora u prepoznavanju i suočavanju s ugrozama nacionalne sigurnosti, istaknuo je ministar.

Nacionalna sigurnost obuhvaća i aktivnosti Hrvatske u suočavanju s netradicionalnim izazovima poput kibernetičkih i hibridnih prijetnji te napora u postizanju ciljeva poput ekološki održivog teritorijalnog i ravnomjernog gospodarskog razvoja i zaustavljanja depopulacijskih trendova, dodao je.

Krstičević je podsjetio kako Vlada jednom godišnje izvješćuje Sabor o provedbi Strategije i obuhvaća nacionalne interese i devet strateških ciljeva na temelju izvješća državnih tijela koji donose strateške dokumente radi zaštite nacionalne sigurnosti.

U izvješću se ističe uravnotežen pristup svim interesima i ciljevima definiranim strategijom, koja reflektira temeljnu spoznaju o širokom zahvatu pojma nacionalne sigurnosti, pojasnio je Krstičević.

Pojam nacionalne sigurnost obuhvaća i sigurnost stanovništva, zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske, osiguranje snažnog obrambenog sustava i drugih poluga države u suočavanju s izravnim izazovima i prijetnjama sigurnosti.

Takav sveobuhvatni pristup je okosnica sustava domovinske sigurnosti na čijoj uspostavi se intenzivno radi, dodao je ministar.

Izvješće je ishodišni strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije i nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva i bit će upućeno Saboru na usvajanja, rekao je Krstičević.