VLADA Prihvaćeno Godišnje izvješće o obrani za 2017.

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Godišnje izvješće o obrani za 2017., a ministar obrane Damir Krstičević u obrazloženju je istaknuo kako je prošla godina bila prekretnica u zaustavljanju trenda smanjenja proračunskih sredstava za obranu i ubrzanju razvoja obrambenih sposobnosti te podizanju kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga.

Nastavili smo opremanje s naprednim borbenim sustavima, intenzivirali obuku i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima te pokrenuli niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente, istaknuo je ministar Krstičević.

Podsjetio je kako su najvažniji kapitalni projekti bili uvođenje u operativnu uporabu borbenih oklopnih vozila pješaštva, samohodnih haubica PzH-2000, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te opremanje znatnim količinama modernog oružja pješaštva domaće proizvodnje. Posebno je važno za istaknuti kako je nakon višegodišnjeg odgađanja odluke o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora RH, donesena odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona četvrte generacije kojim ćemo osigurati zaštitu hrvatskog neba u idućim desetljećima, naglasio je ministar.

Nova vrijednost pobjedničke Hrvatske vojske koja se pokazala kao ključna 2017. je pomoć stanovništvu i civilnim institucijama. Tijekom 2017. pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na brojnim požarištima od Istre do Dubrovnika, zajedno s vatrogascima i u suradnji s lokalnim stanovništvom, a značajna pomoć pružena je u spašavanju i uklanjanju posljedica poplava koje su poharale Zadar, Nin i Ogulin, naveo je Krstičević.

Podsjetio je kako je tijekom 2017. godine 737 pripadnica i pripadnika sudjelovalo je u 13 međunarodnih NATO, EU ili UN misija ili operacija. To je ujedno i 13 lokacija na različitim stranama svijeta na kojima su naši pripadnici i pripadnice svojim visokoprofesionalnim pristupom izvršenju zadaća, stručnim sposobnostima i vještinama stjecali respekt i ugled u vojskama savezničkih i prijateljskih zemalja te kod lokalnih vlasti i stanovništva, naglasio je ministar

Sveukupno uzevši, 2017. godina je uočljiva prekretnica k poboljšanju stanja u resoru obrane. Time je omogućeno da se, uz projektirani povećani priljev financijskih sredstava, kroz daljnja još intenzivnija upravljačka nastojanja, optimizam i entuzijazam, osigura razvoj sposobnosti s kojima će se Hrvatska vojska moći suočiti sa svim možebitnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima, ocijenio je ministar Krstičević.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je time poslana snažna poruka u postojećem sigurnosnom ozračju, kao i osiguranjem odgovarajućih materijalnih financijskih uvjeta pripadnicima Oružanih snaga.

Podsjetio je kako je tijekom prošle godine više od 700 pripadnika Oružnih snaga sudjelovalo u raznim misijama diljem svijeta te se, među ostalim, osvrnuo i na važnost Vladine odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Vlada je na sjednici dala i prethodnu suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za sklapanje ugovora o nabavu poštanskih usluga za potrebe HZMO-a s Hrvatskom poštom (HP).

Ugovorom će HZMO HP-u za razdoblje od 25. veljače 2018. do 29. veljače 2020. godine platiti ukupno 19,5 milijuna kuna s PDV-om, za poštanske usluga koje obuhvaćaju pismovne pošiljke, preporučene pošiljke, pošiljke s označenom vrijednosti, pakete do 10 kg i dopunske poštanske usluge u unutarnjem i međunarodnom prometu.